То е било усетено и в България

Силно земетресение в Гърция разтърси Албания, Северна Македония и България. Трусът със сила 5,6 по Рихтер беше регистриран няколко минути преди полунощ. Епицентърът е в Северната част на Гърция. Минути преди полунощ силен трус разлюлява Балканите.

 “Основното събитие е регистрирано в 23.43 часа  българско време. Епицентърът се намира на границата на Северна Македония и Гърция, в Западната част, посока Албания”, заяви доц. Петя Трифонова, зам.-директор на ИГГГ към БАН. Трусът със сила от 5,6 по Рихтер успява да уплаши хората в македонския град Битоля, които напускат домовете си.  Трусът е силен и продължителен. Така десетки прекарват нощта на улицата.

 

 

 „Хората прекараха цяла нощ – кой по колите, кой на улицата. Много голямо притеснение стана”, споделя Георги.

Притеснение предизвикат и над 30 регистрирани вторични труса.  „Това е средно силно земетресение, съвсем нормално е то да генерира афтършокова серия, която ще продължи със сигурност повече от месец. Най-силният от тях е с магнитуд– 4,1 до момента. Със сигурност предизвикват паника, защото хората са много уплашени”, посочва доцент Трифонова.

СЛЕД ТРУСОВЕТЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ: Много хора прекараха нощта на улицата

Земетресението е усетено и у нас – най-вече от хората, които живеят на високи етажи.

„Нашите проверки показват, че е усетено в Югозападна България, в областите Петрич и Благоевград. И в София. Имаме информация от 21-вия етаж на Зона Б-5, че са се изплашили хората”, заяви Трифонова.

 

За щастие – щетите са само материални. „Много има материални щети, по-старите къщи целите се напукаха”, твърди Георги.

А сеизмолозите съветват – веднага, когато усетим трус, да проверим актуалната информация на страницата на Института по геофизика.

Репортер: Бойка Атанасова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.