"Така трябва да се подхожда по национални въпроси”, категоричен е лидерът на ВМРО

„Единната позиция на КСНС за Северна Македония не е нещо изненадващо. Нека не се лъжем – КСНС е имал различни тези. Някои от партиите твърдо са защитавали тезата да нямаме позиция относно Македония и твърдо да се съобразяваме с това, което ни препоръчват някои външни фактори. Основната заслуга за текущата позиция се дължи най-вече на президента Радев и на някои партии – БСП и ИТН. Това са партиите, които са държали на това и са има твърда и ясна позиция”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му настоящият министър-председател веднага след изборите е казвал, че трябва да имаме по-смекчена позиция към западната ни съседка. „Точните думи бяха: „Трябва да променим подхода и да извадим на преден план икономическите взаимни интереси, а не споровете за историята. За момента беше взето правилното и разумно решение. Така трябва да се подхожда по национални въпроси”, коментира Каракачанов.

РСМ: Добре е да се преговоря по въпроси, които се отнасят до бъдещето

Според него в България винаги някой се оправдава с нещо и не смее – било поради липса на компетентност или грамотност, да заеме ясна и твърда позиция по казуса ссъс Скопие. 

„Винаги е имало натиск върху една или друга държава на Балканите да изпълнява политиката на някоя от големите сили. И сега имаше натиск, но не мога да кажа, че е бил натиск „или –или” – ако вие не направите това, ние ще направим еди какво си. Една или друга велика сила види ли, че държава като България има колеблива позиция, се стига до оправдания. В предишното правителство се оправдаваха с нас – че ВМРО са виновни, че не пускат Северна Македония в ЕС”, подчерта лидерът на ВМРО.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.