Депутати от „Възраждане” влязоха в сблъсък със служители на НСО

Напрежение зад стените на парламента след опита на протестиращите да щурмуват сградата на Народното събрание. Депутати от „Възраждане” влязоха в сблъсък със служители на НСО.

Малко преди 13.30 ч. служители на НСО барикадираха парадния вход на парламента. Причината - 25 години след паметната 1997-а година, протестиращи отново опитаха да щурмуват Народното събрание.

Протестът на "Възраждане": Опит за щурм на парламента, има ранени и арестувани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Депутатите от „Възраждане“ първо поискаха да излязат при протестиращите, но през парадния вход. Служителите на НСО не им позволиха и дори сложиха като барикади маси. Именно тогава се появи напрежение между депутатите и служители на Службата за охрана.

„Тук е нашето работно място. Ние сме народни представители и ние поискахме да излезем при народа си от парадния вход. Нас не ни е страх от българския народ. Целта е тези мерки да отпаднат, да бъдат анализирани и да бъдат налагани само тези, които не са дискриминационни”, коментира Елена Гунчева от „Възраждане”.

После депутатите от „Възраждане” настояха недоволните отвън да влязат в празната пленарна зала. „Искаме протестиращите да влязат в сградата на парламента и от трибуната на Народното събрание да заявим незабавно министър Асена Сербезова да разпише заповед за отмяна на зеления сертификат”, посочи Искра Михайлова от „Възраждане”.

В ролята на зрители на сблъсъка пред вратите на парламента влязоха депутати от други партии.

„Аз съм протестирал много пъти пред този парламент. Никога не съм си позволявал да направя това нещо. Протестите трябва да бъдат мирни, всеки има право да протестира, но е недостойно това, което виждаме тук”, коментира Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

До нахлуване така и не се стигна. В подкрепа на протеста депутатите от „Възраждане” чакаха повече от два часа зад вратите.

„Мерки, които са едни от най-меките в Европа, и това, което виждам - е просто…”, заяви Явор Божанков от БСП.

„Надявам се всичко да се размине кротко, без щети и най-вече без пострадали хора”, коментира Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.


По време на обсадата на парламента служители на НСО бродеха из кулоарите. След първия щурм шефът на Службата за охрана ген. Емил Тонев обхождаше всички входове, за да следи ситуацията.

Повечето депутати напуснаха парламента още в началото на събитията, а други бяха съпроводени от служители на НСО. Разположената техника на службите блокира на моменти и работата на журналистите.

Впечатление в кулоарите правиха депутатите на „Възраждане”, които бяха разположени при различните входове. Протестиращите поставиха и искане.

„Демократичният начин е с избрани 15 души, които да заявят демократично своите искания на представител на парламентарната институция”, посочи Петър Петров от „Възраждане”.

 

 

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин бе единственият представител на ръководството на парламента и беше поискана среща с него. „Никой не желае от страна на парламентарната институция да разговаря с тях и да приеме техните искания”, смята Петров.

При ескалацията на напрежението пред парламента и в кулоарите настана суматоха. След създалото се напрежение в следобедните часове дойде и предупреждение от службите: „В момента всички са срещу нас. И само да ви кажа, че след два часа, когато се стъмни - тогава вече ще стане страшно и нещата ще са неконтролируеми. Може да започнат да се хвърлят и тежки предмети”.

Четири часа след началото на протеста и журналистите бяха евакуирани от сградата на Народното събрание. При служебния вход на парламента имаше жандармерия и периметърът беше отцепен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: Снимка: Ванина Недкова, NOVA