Разговорът се проведе на фона на протеста срещу зелените сертификати

Здравният министър проф. Асена Сербезова се срещна с протестиращи от партия „Възраждане". Разговорът се проведе в Министерството на здравеопазването на фона на големия протест, организиран от парламентарно представената формация. При него по-рано демонстранти опитаха да щурмуват сградата на Народното събрание. Те настояват за отпадане на зеления сертификат. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Протестиращите помолиха полицаите пред Министерството на здравеопазването да свалят каските си и те го направиха. Движението в района беше блокирано.

„Ваксинацията трябва да бъде доброволен акт и аз съм против задължителната имунизация срещу COVID-19”, заяви Сербезова по време на срещата.

Протестът на "Възраждане": Опит за щурм на парламента, има ранени и арестувани (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Никоя ваксина не предпазва на 100%. Действието на отделните ваксини е между 60 и 90, което означава, че на 30% от хората не им действа никаква ваксина, но на останалите 70 на сто ваксините пазят от тежко протичане", подчерта тя.

„Има натрупани настроения, недоверие, паника и страх, с които започна управлението на пандемията преди 2 години. Сега ние берем плодовете. Трябваше тогава да се обяснява на хората какво се случва, не новините да започват с брой на жертви, болни, чували. Обществото е разделено. Ваксинацията трябва да е доброволен процес", заяви министър Сербезова. 

Тя обяви, че основният критерии за въвеждане на мерки са заетостта на интензивните легла и недостигът на медицински персонал. „Това ще бъде ключово за нас. Системата не е блокирала, но тя на определени места и области се затруднява и затова понякога се налага да се спират плановите операции”, добави Асена Сербезова.

9 полицаи пострадаха при протеста в София

Нямаме зависимости, каза още тя в отговор на въпрос от протестиращите дали има зависимости от лобита - политически, фармацевтични или чужди правителства. „Докато съм министър, няма да допусна зависимости на министерството”, добави още министър Сербезова. В отговор на въпрос кога ще свърши пандемията министър Сербезова цитира експертни мнения, според които това ще бъде последната вълна.

„Това, което ние поискахме, беше ясно и конкретно – отмяна на сертификатите, спиране на това, което се случва в образователната система с нашите деца. Министърът каза, че има поети ангажименти към европартньорите ни. Другото, което предложихме чисто диалогично, беше да се направи работна група и да излязат със становище тези сертификати дали дават резултати или не. Това, което поучихме като отговор е, че зеленият сертификат няма да бъде отменен”, каза след срещата един от протестиращите - Цончо Ганев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.