Изискана е информация по всички случаи

Софийската районна прокуратура се самосезира заради зачестилите в последния месец твърдения на публични личности за получени данни или преки заплахи за тяхната сигурност. Това съобщиха от пресцентъра на СРП.

ДБ с декларация в парламента за заплахите към Чобанов

Изискана е информация от службите на МВР по случаите на народния представител от "Продължаваме Промяната" Христо Петров, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, журналиста Атанас Чобанов и столичния общински съветник Борис Бонев.

От СРП съобщават, че до момента имат единствено отговор от ДАНС, че не разполага с информация за казуса с Чобанов. 

Борис Бонев: Получих информация от службите за непосредствена заплаха за живота ми

За да се изяснят случаите, Прокуратурата е поканила днес представители на ръководствата на ГДБОП, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и Служба „Военно разузнаване“.

"Недопустимо е прокуратурата да не бъде уведомена, ако такива данни са налице в съответните правоохранителни служби с оглед събирането на доказателства за привличане на обвиняеми лица", казват още от държавното обвинение.

Ето и пълния текст на съобщението:

Във връзка със зачестилите през последния месец случаи, при които публични лица отправиха чрез медиите твърдения за получени данни или преки заплахи за тяхната сигурност, Софийска районна прокуратура се самосезира, в съответствие със своята компетентност.

По образуваните преписки веднага бяха отправени покани към народния представител г-н Христо Петров, г-н Бойко Рашков - министър на вътрешните работи, журналиста г-н Атанас Чобанов, както и столичния общински съветник г-н Борис Бонев с цел предоставяне на информация за техните заплахи.

С оглед запазване на сигурността на лицата наблюдаващите прокурори незабавно са изискали информация от компетентните институции – основни служби на МВР – ГДБОП, ГДНП, ДАР, ДАНС и Служба „Военно разузнаване“, разполагат ли с данни за отправени заплахи или закани по отношение на тези лица, както и какви действия са предприели в случай, че такива са налице. До момента отговор в прокуратурата не е получен. Единствено е постъпил отговор от ДАНС, че не разполага с информация, касаеща лицето Атанас Чобанов.

Недопустимо е прокуратурата да не бъде уведомена, ако такива данни са налице в съответните правоохранителни служби с оглед събирането на доказателства за привличане на обвиняеми лица.

Това, което следва да се отбележи, е, че по първите два случая, а именно тези за господин Петров и господин Рашков, към момента в прокуратурата не е постъпила никаква информация за действията, които службите на МВР и другите компетентни институции са предприели за установяване на евентуалните извършители на престъпленията.

Прокуратурата на Република България е единственият орган, който е компетентен да преценява налице ли е извършено престъпление и да привлича извършителите към наказателна отговорност. За да упражни тези си правомощия и да образува досъдебно производство, е необходимо да са налице законен повод и достатъчно данни съгласно чл.207, ал.1 от НПК. В конкретните случаи е налице законен повод с оглед

информацията в средствата за масово осведомяване по смисъла на чл.208, т.2 от НПК, но липсват достатъчно данни, за да се направи основателно предположение за извършено престъпление от общ характер. Затова ПРБ чрез действията си полага усилия за събиране на конкретни данни, но в случай, че компетентните органи разполагат с такива са задължени да ги предоставят на прокуратурата, за да упражни законовите си правомощия.

Освен задълженията си по НПК, по силата на ЗМВР, ЗДАНС и ЗСВ органите от тези структури са длъжни да взаимодействат, което е най-важното и основно условие за защита на правата на българските граждани и осигуряване на върховенството на закона.

С цел по-добро взаимодействие и изясняване на случаите в 16,00 часа днес в Софийска районна прокуратура (СРП) са поканени представители на ръководствата на ГДБОП, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и Служба „Военно разузнаване“. На срещата ще присъстват и наблюдаващите прокурори.

Спазването на установения в Конституцията и процесуалните закони ред е задължение на всички представители на правоохранителните институции. Освен това, единствено чрез добро взаимодействие между отделните служби и СРП би могло да се постигне ефективно и качествено разследване на отделните случаи, в т.ч. при събиране на достатъчно данни за престъпление и привличане на съответните обвиняеми лица.

СРП намира за абсолютно недопустими и накърняващи достойнството на конкретния магистрат и престижа на съдебната власт като цяло коментари, направени от едно от заплашените лица по отношение на наблюдаващия прокурор. Прокурор Боев е избран по надлежния ред чрез случайно разпределение на делата като наблюдаващ по конкретната проверка. Нередно и недопустимо е да се правят заключения и оценки за неговата работа.

Единствено със съвместни действия между правоохранителните институции и представителите на съдебната власт, в частност на прокуратурата, общественият интерес ще бъде защитен и ще бъде гарантирана сигурността на гражданите.

 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.