И ще удържат ли управляващите на ескалацията на напрежението?

Сблъсъци пред парламента, опити за нахлуване в сградата, арести и пострадали. Така протече в сряда протестът срещу зеления сертификат, организиран от партия „Възраждане”. Следобед демонстрантите се преместиха пред Министерството на здравеопазването. А министър Асена Сербезова се срещна с депутати от „Възраждане”.

„Не мисля, че много хора мислят по този начин. Групата пред министерството не беше голяма, но беше много шумна”, коментира психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

„Силно притеснена съм, че се тиражира, че едва ли не толкова хора могат да променят дневния ред, да променят решенията на държавата, без да има диалог”, коментира д-р Мария Петрова, адвокат, специалист по медицинско право. „Когато човек протестира, трябва да предложи алтернатива. Ако е разумна – още по-добре. След което да се седне на масата за преговори. Не можем да заклеймяваме тези хора, те са факт. Колко са образовани, колко са разбрали, защо са там – това са техните мотиви. Трябва да се опитаме да ги разберем и ако имаме претенции, че разбираме повече - да им обясним”, заяви д-р Петрова.

Протестът на "Възраждане": Опит за щурм на парламента, има ранени и арестувани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според юриста Антония Петрова- Батинкова този протест обръща дневния ред на държавата. „Агресията винаги се чува повече от разумното интелигентно говорене. Такова дестабилизиране на държавата е излишно. След три пъти избори през последната година, след всичко, което платихме за тези избори, вместо да дадем шанс на здравния министър и на премиера, ние отново тръгваме да дестабилизираме. В този момент това е излишно”, заяви Батинкова.

Пулмологът д-р Петър Чипев пък заяви, че по цял ден има толкова много пациенти, болни или преболедували COVID, които месеци наред не могат да се възстановят, че изобщо не е разбрал за протеста.

„Ако аз и моите колеги имахме поне 1 час свободно време, особено в пика на вълните, да се покажем извън кабинетите, може би бихме излезли на контрапротест. И нашите пациенти биха дошли, ако не ги е страх отново да се заразят”, заяви д-р Чипев.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.