Противоположни са позициите за зелените сертификати

Ден след опита за щурм на парламента, партиите в Народното събрание остават на противоположни позиции за необходимостта от зелените сертификати. Организаторите на протеста от „Възраждане” продължават да искат незабавно отпадане на документа, а управляващите настояват те да останат в сила.

ПП за протеста: Безразсъдна хулиганска проява

Властта срещу „Възраждане“ - така депутатите започнаха работа след опита за щурм на парламента.

„Ако аз утре реша и извикам 500 или 1000 души от хората, които са гласували за мен, и им кажа: Елате да влезете незаконно в парламента, да поблъскате полицаи – ще ви платя автобусите, а може да ви дам и по 40 лв., не е ли правилно господин главният прокурор да поиска моя депутатски имунитет, да бъда съден и вкаран в затвора? Въпросът ми е много прост: Дали в закона пише, че той е правен само за мен, или и за шепа нещастни фашисти”, заяви депутатът от „Продължаваме Промяната” Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта,

На атаката от „Възраждане“ отговориха с атака - отговорността за протеста била на управляващите.

„Вчера хората искаха да чуят вашето мнение – защо налагате тези мерки, вие отказахте и се скрихте, избягахте през задния вход. Всички с черните си костюми тук се скрихте”, каза Цончо Ганев, „Възраждане“.

„Репликата ми е към вас, г-н председател – поздравявам Ви за начина, по който удържате нервите си дори когато тук, на тази трибуна, ви говорят хора, които вчера откровено призоваваха да се нахлуе със сила в НС”, коментира Крум Зарков от БСП.

Критиките продължиха в кулоарите. „Беше направен опит отвътре от представители на „Възраждане“ да подпомогнат нахлуването. Това смятам, че не е нормално”, заяви Кристиан Вигенин от БСП.

Ганев: Протестът не предизвика размирици и тежки проблеми

„Надявам се за тях това да бъде един урок като минимум. Нямаме междудругото комисия по етика в този парламент. И ако имаше такава – тя трябваше да се занимава с тяхното поведение”, смята Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

„Вчерашният протест беше насочен като чиста проба на провокация към коалиционно правителство, което все още е на 1 месец”, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Протестът на "Възраждане": Опит за щурм на парламента, има ранени и арестувани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Опозицията запази по-мек тон. ДПС не коментираха, а ГЕРБ-СДС напомниха. „Всеки български гражданин, който и да е той, има право да изразява гражданската си позиция и да осъществява правото си на демократична форма на протест”, смята Костадин Ангелов.

Часове след споровете в парламента, карантинираният лидер на „Възраждане” Костадин Костадинов даде ултиматум на властта и срок от 14 дни да отмени зеления сертификат. „Ако управляващите откажат да се съобразят, ще има нов протест. На него, аз ви гарантирам, ще влезем не само в Народното събрание, но и в Министерския съвет, ако се наложи”, каза той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.