"Уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е основополагащ за професията ни принцип", посочват от дружеството

Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) излезе с позиция във връзка с участието на Александър Бойчев, PR на Парламентарната група на ПП "Продължаваме Промяната" в ефира на NOVA в четвъртък сутрин. В разговора Бойчев заяви, че водещите "нямат право да задават въпроси на депутатите, които не са от компетенцията им, както и че се правят внушения и се разпространяват фалшиви новини". 

По този повод от БДВО посочват, че в качеството си на най-голямата браншова организация са длъжни да заявят, че уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е основополагащ за професията ни принцип, който е залегнал и в Софийската харта за етични комуникации, подписана от всички комуникационни организации в страната.

Ето и пълния текст на позицията: 

"Във връзка с участието на Александър Бойчев, ПР на Парламентарната група на ПП Продължаваме Промяната в ефира на Нова Телевизия тази сутрин, където г-н Бойчев заяви че водещите нямат право да задават въпроси на депутатите, които не са от компетенцията им, както и че се правят внушения и разпространяват фалшиви новини, ние от Управителния съвет на БДВО и Комисията по професионална етика към Дружеството, в качеството си на най-голямата браншова организация сме длъжни да заявим, че:

Уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е основополагащ за професията ни принцип, който е залегнал и в Софийска харта за етични комуникации, подписана от всички комуникационни организации в страната

В своите публични изяви и при изпълнение на задълженията си като ПР, говорители или съветници по връзки с медиите, колегите следва да работят за утвърждаване на професионални и етични стандарти, добрите практики в професията и подобряване на публичната среда.
Препоръчваме на всички комуникационни специалисти в страната и работещи в сферата на връзки с обществеността, независимо от наличието на опит и образование в тази област, да се запознаят с хартата за етични комуникации. Тя е публикувана на сайта на БДВО и всеки може да се запознае с нея тук: http://bdvo.org/.../Sofia_Chart_Ethic_Communications...

Днес пиарът има ключова, стратегическа и управленска функция във всяка организация и в обществото. Това го прави занятие, което изисква мултидисциплинарни умения и знания, които се развиват и надграждат в годините на професионален опит. PR професията не е нито лесна, нито лесно заменима и това става все по-видимо в света на ускорената комуникация!
Поздравяваме водещите на Здравей, България Виктор Николаев и Мирослава Иванова за професионализма, който демонстрираха и стандартите, които отстояват!"

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.