Има само един кандидат за поста

ВСС избира председател на ВКС. Единственият кандидат за поста е съдия Галина Захарова. Тя е издигната от съдиите. Преди вота обаче те изразиха опасения, че изборът може и да бъде саботиран от Висшия съдебен съвет заради изказване на представляващия Боян Магдалинчев. 

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

За да бъде избрана Захарова, са необходими поне 17 гласа от общо 25-членния състав на ВСС. На практика обаче към момента членовете са 23-ма заради неизпълнени квоти. На днешното заседание присъстваха 20 кадровици. 

Този състав на ВСС избра и другите двама големи в съдебната власт - председателя на Върховния административен съд и главният прокурор.

Мандатът на Лозан Панов като шеф на ВКС изтича през февруари.  

"Мястото на прокуратурата и следствието е в съдебната власт”. Това каза кандидатът за председател на Върховния касационен съд /ВКС/ Галина Захарова в рамките на изслушването й пред Висшия съдебен съвет /ВСС/. Въпросът й беше зададен от главния прокурор Иван Гешев и члена на съвета Стефан Петров. Според Захарова оставането на прокуратурата в съдебната власт е силна гаранция за възможността да се провежда качествено разследване. Според нея ограничаването на правата на следователите не е добре обмислена промяна.
На въпрос на Калина Чапкънова дали ВСС трябва да е непостоянно действащ, Захарова посочи, че е добре да бъдат премислени плюсовете и минусите за едно или друго решение.

Темата за комуникацията на съдиите с другите власти бе повдигната от Даниела Марчева. В тази посока Захарова каза, че в една правова държава е недопустимо съдът да се капсулира и да се посвещава само на пряката правораздавателна дейност.

„Във ВКС не е правено задълбочено проучване за натовареността на съдиите”. Това посочи Захарова в отговор на въпрос от Атанаска Дишева и допълни, че в някои случаи гражданските дела, които постъпват във ВСС са в пъти повече от наказателните.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА