Изземат се различни документи

Акция в централата на „Булгаргаз”. Рано тази сутрин служители на ГДБОП и на ДАНС са влезли в офиса на газовата компания и са изискали документи за продажбите на газ. През последните дни се появиха твърдения, че дружеството е продавало нерегламентирано газ от хранилището в „Чирен”. Това е една от причините за днешната акция.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Проверката е за периода 2017-2021. Абсолютно всичко се иска – договори с всеки един клиент, абсолютно цялата информация”, посочи Николай Павлов – директор на „Булгаргаз”.„Ние не се притесняваме, защото всичко е прозрачно. „Булгаргаз” е едно от най-проверяваните дружества. Искам категорично да заявя, че „Булгаргаз” ценообразува съгласно нормативната уредба, това е математика, не можем да си измисляме цени”, заяви още той.

Изненадващата проверка не предизвика притеснение в изпълнителния директор Николай Павлов. Той, обаче не уточни дали разследващите са дошли заради обвиненията за износ на евтин газ от хранилището в Чирен.  „Булгаргаз” се оказа едно от най-проверяваните дружества последните години. Това не е първата проверка. Хората, които работят в „Булгаргаз” са професионалисти, невероятен, вълшебен екип, така че аз въобще не се притеснявам от нищо”, заяви още Павлов.

Павлов изключи версията, че проверката е заради високата цена на газа. КЕВР и енергийното министерство вече влязоха в спор имало ли е начин  поскъпването за януари да не е толкова голямо. „Булгаргаз” ценообразува съгласно нормативната уредба. това е математика, не може да си измисляме нагоре или надолу цени”, категоричен е директорът  на „Булгаргаз”.

От министерството на енергетиката заявиха, че проверката не е по техен сигнал. „Относно проверки на други компетентни органи Министерство на енергетиката не разполага със съответните инструменти, нито е давало каквито и да е мнения или каквото и да е било”, посочи Александър Николов – министър на енергетиката.

„Булгаргаз” предложи поевтиняване на газа от март

Коментар за акцията в „Булгаргаз” дойде и от село Грашево. Там председателят на ГЕРБ Борисов свърза проверката с държавния глава Румен Радев. През 2017 г. Николай Павлов беше служебен министър на енергетиката, а година по-рано по време на второто правителство на ГЕРБ стана директор на „Булгаргаз”. „Какво са правили хората на Румен Радев като шефове на Булгаргаз” аз не мога да знам, за да ви отговоря. Нито имам достъп до информация, нито някой ме запознава. Да се надяваме, че като свърши тази показна акция ще имаме и някакви резултати”, подчерта  Бойко Борисов – председател на ГЕРБ.

 

 

Освен в централата на „Булгаргаз” проверки е имало на общо шест адреса, сред които и частни дружества в страната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.