Тя става първата жена председател в историята на Върховния касационен съд

Единодушно с 20 гласа „за" и нито един „против" Висшият съдебен съвет избра Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. Така тя става първата жена председател в историята на ВКС. След 7 часа изслушване положително за Захарова се изказаха главният прокурор Иван Гешев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и самият Лозан Панов, чийто пост Захарова ще заеме през февруари. 

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

„Представих пред колегите от Висшия съдебен съвет моята визия за развитието на Върховния касационен съд и обстоятелството, че съм професионален кандидат, който е от средите на колегите, на съдиите, и поема наред с всички свои колеги огромната отговорност да докаже на практика реализация на самоуправлението в съда и в съдебните органи. Предполагам и се надявам, че това би могло да бъде положителен пример и стимул и при останалите избори на ръководители на съдебни органи", каза Захарова след гласуването.

На въпрос дали ще продължи политиката на другите председатели на съда, тя отговори: „Председателите на съдилища са административни ръководители, които не провеждат политики. Това, което можем ние да направим, е да се сплотим, за да можем да успеем да осъществяваме по най-добър начин полезни за обществото нашите основни задачи – а именно раздаване на правосъдие. ВКС винаги е сътрудничил с другите власти в рамките на осъществяване на изпълнение на определени задачи, които са от значение за държавата ни”.

„Днес пленумът на ВСС проведе един дебат по същество и обсъди една безспорно добра кандидатура откъм професионални и нравствени качества кандидатура. Г-жа Захарова отговори на трудни и сложни въпроси, свързани със функционирането на съдебната система и на съда, както и с това как трябва да продължим напред. Това ни навежда на един оптимизъм, че съдебните реформи, които очаква обществото ни ще се случат”, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова след избирането на Захарова.

„Пленумът на ВСС уважи и становището на ВКС – с много ясен знак подкрепи съдийското самоуправление – това е крачка в повишаване на доверието към съдебната система в нашето общество”, каза още тя.

Йорданова изрази и оптимизъм заради това, че е бил засегнат особено важен въпрос, а именно - подобряване работата на ВКС с оглед прилагане на правото на съда на ЕС и по-висока защита на правата на човека.

„Имам за първи път честта да бъда с новия председател на ВКС. Направи ми впечатление благият тон, с който говореше и тонът, с който отговаряше на въпросите – без притеснение, спокойно и професионално. Визията, която тя показа за самия съд и за съдебната система като цяло, тоест не направи разграничение между съдия, прокурор и следовател, единството на съдебната система и отстояването н нейната независимост са нещата, които ме впечатлиха”, заяви Боян Магдалинчев.

Управляващите поискаха оставката на главния прокурор. Гешев: Това е кризисен PR

„Мястото на прокуратурата и следствието е в съдебната власт”, каза Захарова в рамките на изслушването й по-рано пред ВСС. Въпросът й беше зададен от главния прокурор Иван Гешев и члена на Съвета Стефан Петров. Според Захарова оставането на прокуратурата в съдебната власт е силна гаранция за възможността да се провежда качествено разследване. Според нея ограничаването на правата на следователите не е добре обмислена промяна.

На въпрос на Калина Чапкънова дали ВСС трябва да е непостоянно действащ, Захарова посочи, че е добре да бъдат премислени плюсовете и минусите за едно или друго решение.

Темата за комуникацията на съдиите с другите власти бе повдигната от Даниела Марчева. В тази посока Захарова каза, че в една правова държава е недопустимо съдът да се капсулира и да се посвещава само на пряката правораздавателна дейност.

„Във ВКС не е правено задълбочено проучване за натовареността на съдиите”, посочи Захарова в отговор на въпрос от Атанаска Дишева и допълни, че в някои случаи гражданските дела, които постъпват във ВСС са в пъти повече от наказателните.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.