Само преди ден той реши да се оттегли предсрочно от поста

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Това обяви премиерът Кирил Петков в ефира на NOVA. Министър-председателят обясни и мотивите за решението - шефът на Комисията се е провалил на контрол за надеждност.

Без достъп до класифицирана информация. Така Сотир Цацаров ще трябва да управлява Комисията за противодействие на корупцията, докато бъде освободен от длъжност.

„Днес ДАНС ме уведоми, че са отнели достъпа до класифицирана информация до ниво „Строго секретно” на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Разрешението е отнето в хода на осъществен контрол за надеждност след придобити данни, оказващи влияние върху неговата надеждност”, посочи премиерът.

За какъв период от време е била проверката, заради която е отнет допускът на Цацаров, Петков отказа да посочи, защото е секретна информация, но уточни: „По този факт се е работило от по-дълго време. Това, че днес ДАНС още в ранните часове беше в КПКОНПИ да предаде тази информация на председателя е факт от 9 ч. тази сутрин”, допълни министър-председателят.

Цацаров за отнетия достъп: Натиск на Петков и Рашков върху ДАНС

По-късно през деня от Антикорупционната комисия изпратиха позиция. В нея се казва, че Цацаров е получил документите не в 9 сутринта, а в 13:20 следобед. Шефът на КПКОНПИ твърди още, че достъпът му е отнет от ДАНС след натиск от премиера и  вътрешния министър Бойко Рашков спрямо ръководството на агенцията.

По думите на Сотир Цацаров проверката е започнала заради сигнал, че е изнесъл класифицирана информация по време на срещата, известна като „ЦУМ гейт”. Петков заяви, че не е имал контакт с шефа на КПКОНПИ.

„Искам да приветствам ДАНС. Това показва, че няма да има човек в страната, който да се чувства над закона и всички ние сме равни пред закона”, заяви премиерът.

Отнеха достъпа на Цацаров до класифицирана информация

Коментар по темата дойде и от бившия премиер Бойко Борисов. „От една страна ще си отдъхнат кметовете на ГЕРБ. Не може да не ви прави впечатление, че КПКОНПИ е само в Бургас, Поморие, Стара Загора, Враца, Луковит и още. И в нито едно кметство на ДПС, БСП, ИТН, дори в тези на „Да, България”, обясни той. Според него сега парламентът трябвало да изслуша както Цацаров, така и ДАНС. 

Действията на ДАНС бяха коментирани и в парламента.

„Отнемането на достъпа до класифицирана информация става въз основа на определени показатели. Например, ако едно лице се счете за ненадеждно заради негови прояви, негови позиции, отношения, връзки”, каза Атанас Славов от „Демократична България”.

Сотир Цацаров подава оставка

Само преди ден Цацаров реши да се оттегли предсрочно от поста.

„Ние меко казано не симпатизираме на работата и качеството на г-н Цацаров и смятаме, че неговата оставка е много закъсняла”, коментира Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Оставката е личен акт. Така е решил г-н Цацаров, но това по никакъв начин няма да спре вижданията и прилагането на реформата на КПКОНПИ, защото това е принципен въпрос и не е свързан с личността на Цацаров”, каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Хвърлената оставка обаче нямала общо с днешните действия на ДАНС, уточни в позицията си Цацаров и допълва, че са му ясни причините за случващото се. За вътрешния министър това било лична разправа, а за премиера - отклоняване от общественото мнение.

Очаква се следващата седмица Цацаров да депозира своята оставка в Народното събрание. Тогава се очаква да даде повече обяснения за своето решение предсрочно да освободи поста си. Предполага се, че той ще остане на длъжността си до 1 март.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.