Според бившия директор на полицията тактиката на органите на реда по време на протеста пред парламента е била погрешна

В сряда, докарани с десетки автобуси от страната, антиваксъри и привърженици на "Възраждане" се опитаха да щурмуват парламента. 

"Няма как охраната от НСО да държи сметка на депутатите как да се държат. Те могат да им направят забележка. Всичко зависи от самия депутат, поведението му е негова отговорност. А промяна на закон в това отношения няма да свърши работа", това каза това каза в "Офанзива“ ген. Васил Василев, бивш директор на полицията, по отношение действията на някои депутати по време на протестите пред парламента, организиран от "Възраждане".

"При влизане в парламента могат да се случат много неща, но сградата на Народното събрание е обект от националната сигурност, такова нещо не бива да се случва с нея", категоричен бе той.

Васил Василев припомни, че работата на полицаите е да не допускат повреда на имущество и действия, които да водят до опасност за живота и здравето на хората.

Според него е било грешка, че по време на протеста полицаите са билил без маски и без подходящо оборудване.

"Това че имаше рекорден брой заразени с COVID, а на този протест на "Възраждане имаше струпване на много хора, без да се спазват никакви мерки. Трябва да се носи морална отговорност, а може и наказателна", добави ген. Василев.

Според него и тактиката на бутане от страна на полицията е била погрешна, тъй като е опасна и пълна с възможности за наранявания.

"Всички трябва да знаят, че когато се ходи на протест, е ясно, че ще има провокации, че ще има съпротива", заяви Васил Василев.

За него е било нужно да има пропускателни пунктове, полицаите да са оборудван. Липсвал е и ръководител от страна на полицията, който да владее и контролира случващото се на протеста.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.