Според бившия посланик в САЩ Русия иска да разхлаби или разпусне НАТО

Един опит за интрига за малко не предизвика дипломатически скандал. Журналистка от северномакедонската секция на "Гласът на Америка" направи интервю със заместник-помощника на държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар. Разговорът беше посветен на процеса на интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. 

"Необходимо е да има по-видимо дипломатическо присъствие на САЩ в региона ни", това каза в "Офанзива“ Елена Поптодорова, бивш посланик на България във Вашингтон.

Според нея интригите и саботажите в отношенията между България и РС Македония няма да престанат, докато не се седне на сериозни разговори между двете държави.

За влиянието на САЩ в региона бившият посланик на България във Вашингтон заяви, че погледа на САЩ е едър, те гледат общо на Западните Балкани, не на отделните държави.

"Най-горещият въпрос е Босна, това е мястото, което може да поднесе изненади", смята Поптодорова.

Относно филма "Една вяра, един език" тя подчерта, че Русия периодично дразни България с кирилицата, за да напомни, че сме били зависим от тях, това е още от времето на СССР.

За преговорите между Русия и САЩ Елена Поптодорава каза, че от руска страна има ултиматуми и заплахи.

"Около Украйна ще се въртят горещи събития и напрежения, но Украйне е средство. Путин иска да разхлаби и дори да разпусне НАТО. Отношението на Русия е на ръба на арогантното, а това доведе до стягане на редиците в пакта.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.