България изостава с развиването на армията си, смята бившият министър

Необходима е национална програма за въоръжаване на страната, както и максимално бързо прекратяване зависимостта от Русия. Това каза в ефира на „Офанзива” бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. По думите му България е сравнително изоставаща в сферата на модернизацията на армията и превъоръжаването.

„Развиването на отбранителните способности е наше конституционно задължение. Дори страни, които не са членки на НАТО, са с по-висока степен на оперативна съвместимост. Необходимо е започването на разговор по темата, за да се възползваме максимално от членството си в Алианса. Предстои среща на върха на НАТО, като България трябва да постави своите приоритети и да търси помощ от своите съюзници. Страната трябва да се готви за интеграция на новите способности, а това няма как да стане без ясна национална програма ”, обясни той.

Във връзка с идеята на Русия НАТО да се върне към старите си позиции бившият министър коментира, че това би означавало България да се откаже от сигурността си и от членството си в ЕС и НАТО.

НАТО преговаря с Русия в Брюксел

„Дискусията по въпроса течеше в периода 1997-1999 година, когато България взе решение и постави въпроса за членството си в НАТО. Още тогава беше ясно, че сигурността ни е свързана с членство в Алианса. Желанието на Русия да бъде разпуснато НАТО няма как да се случи, това не е въпрос на преговори между нея и Алианса”, допълни Шаламанов.

Според бившия военен министър напрежението в Украйна ще продължи, но от ескалация на конфликта никой няма да има полза.

„При такава конфронтация или трябва да се стигне до реален конфликт, от който никой няма интерес, или трябва да се намери начин за потушаване на напрежението. Именно такива са намеренията на НАТО”, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.