Съдът взе единодушно решение по казуса

Новак Джокович загуби делото в опит да избегне депортация от Австралия, като Федералният съд взе единодушно решение да отхвърли обжалването му да остане в страната и да защитава титлата си от Аустрелиън Оупън.

„Разпорежденията на съда са молбата да бъде отхвърлена“, заяви главният съдия Джеймс Олсоп. 

Решението на Федералния съд на Австралия, с което се потвърждава повторното анулиране на визата на Новак Джокович, е взето единодушно. За кратко напрежението се покачи, след като съдът прекрати временно заседанието си, за да обмисли решението. В крайна сметка сърбинът няма да вземе участие в Откритото първенство на Австралия, което започва след часове в Мелбърн и ще бъде депортиран. Пред сградата на съда, реакциите бяха смесени.

„Имам 12-годишно дете, имам племенница и племенник, които играят елитен тенис, но изобщо не можеха да го правят през цялата тази пандемия. За да се върнат към тренировките, трябваше да имат двойна ваксинация. Решението на съда е справедливо. Децата нямат избор по въпроса, въпреки че обичат спорта и са отдадени”, казва Деспина Карациас, жител на Мелбърн.

В изявление до медиите Джокович заявява, че е изключително разочарован от решението на съда, но ще го уважи и ще сътрудничи на властите във връзка с напускането му от страната. Така световният №1 в мъжкия тенис няма да може да се бори за рекордната 21-а титла от Големия шлем.

Джокович получи разрешение да напусне хотела за настаняване на мигранти, където се намираше и проследи 4-часовото заседание на съда от кантората на адвокатите си в Мелбърн. В мотивите си пред съда, министърът по въпросите на миграцията Алекс Хоук твърди, че присъствието на Джокович в страната може да представлява риск за здравето.

 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.