Бизнесът и домакинствата очакват компенсации

Цените на енергоресурсите няма да се върнат до нивата си от преди пандемията. Това прогнозират енергийните експерти. Съвсем скоро предстои да излязат януарските сметки за ток и газ. На този фон домакинствата на синьо гориво и бизнесът очакват и компенсациите, които държавата обеща.

От миналата година до сега средната цена на тока за индустрията е нараснала с четири пъти, сочат данните.

Европейските газови хранилища са наполовина празни

Промяната за индустрията дойде през есента на 2020-та. Тогава близо 600 хиляди малки, средни и големи фирми, училища, детски градини и хлебни производители  като Валери – започнаха да купуват тока си по цените на  борсата.  Промяната е стъпка към крайната цел: така наречената либерализация на енергийния пазар. Ангажимент, който България трябва да изпълни,  като страна-членка на Европейския съюз.

 „Когато трябваше да излезем на енергийната борса  на пазара тогава, страшно много ни се обясняваше колко по-хубаво ще стане и колко по-актуални ще бъдат цените. Колко по-ниски ще бъдат. Е няма такъв момент. Излязохме на един пазар, който в момента ни е основният проблем”, уточнява хлебопроизводителят Валери Кръстев.

Гледайте „Темата на NOVA” тази вечер след централните новини.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.