Нещата там се разминават с публично заявеното, каза той

В „Да, България” има авторитарност и нещата се разминават с публично заявеното. Това коментира в предаването „На фокус”  бившият съдия, сега общински съветник в Столичния общински съвет Методи Лалов. През седмицата той беше изключен от „Да, България”.

„Една организация ако не функционира спрямо правилата и демократичните принципи, няма как да прокарва такива правила и принципи в обществото. Месеци след като станах част от „Да, България”, по покана на Христо Иванов, видях, че нещата се разминават от публично заявеното”, каза Лалов.

 „Отидох там със заявката и поканата, че ще бъда човекът, който ще следи за стриктно спазване на правилата в общината, да няма корупционни практики. Няколко месеца по-късно трябваше да бъда убеждаван, че шестима от 12-те съветника трябва да влязат в едни фондове в общинския съвет, където взимат по 4000 лева за 1 час месечно работа. Тогава го направи лично Христо Иванов. Той ми каза, че трябва да влезем в тези фондове, че тези пари ще трябват на партията”, заяви Лалов. По думите му той самият се противопоставил на това и тогава започнали вътрешни брожения.

„Оттогава започна охлаждане на нашите отношения”, каза Лалов.

Той критикува и начина, по който в „Да, България” са избирали хората, назначавани на публични постове.

„Говореше се за провеждане на вътрешни избори за определяне на кандидатите за публични постове, но такива избори не се провеждаха. Никой не ми отговори защо. Тези назначения се правят по най-недемократичния начин, правят се по късни доби, внасят се листи за публичните постове в последния възможен момент”, каза Лалов.

Освен това дали ще участваш в общинските структури, решавало политическото ръководство на партията. „Това създава зависимости. Ако слушаш – получаваш 4000 лева, а ако не слушаш  - не получаваш.  Когато се противопоставих на всичко това, тази сума се намали на 2000 лева. Питам ръководството – половин кражба не е ли кражба?”, заяви Лалов.

Той е категоричен, че не е отсъствал от заседания на Столичната община, без уважителни причини. „Аз съм един от редовните и гласът ми се чува”, каза Лалов.

Той коментира и оставката на Сотир Цацаров от Антикорупционната комисия.

„Сотир Цацаров няма място в КПКОНПИ, както и в никой държавен правораздавателен или правоохранителен орган. Оставката му е добра новина. Тази комисия трябва да бъде реформирана”, каза Лалов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.