По темата се изказаха и премиерът, и президентът на страната

Реакциите в Сърбия след решението Новак Джокович да бъде депортиран не закъсняха. Според официален Белград австралийското правителство е опитало да унизи сръбския тенисист.

Белград се събуди с новината, че най-известният сръбски спортист няма да се бори за 21-ва рекордна титла от Големия шлем. Решението на Федералния съд в Мелбърн властта в Сърбия определи като несправедливо.

Официално: Джокович напусна Австралия

„Преди малко говорих с Новак. Окуражих го и му казах, че нямам търпение да го видя в Сърбия. Тук, където винаги ще е добре дошъл”, заяви президентът Александър Вучич.

„Мисля, че решението на съда е скандално. Разочарована съм. Невероятно е как бяха взети две напълно различни решения за съдбата на Джокович в рамките на дни”, коментира премиерът Ана Бърнабич.

Депортирането на Джокович доведе до полюсни мнения сред хората в Белград. Повечето от тях смятат, че сръбският тенисист не е заслужил с поведението си да му бъде отнета визата.

Сръбските медии също не спестиха критиките си към съда в Австралия. Според местния журналист Александра Годфроа - Джокович е най-обичайният спортист в страната. Това била и причината много от сърбите да приемат случващото се с него като атака срещу самите тях.

„Начинът, по който той беше депортиран от Австралия и времето, което това отне, му спечели още повече симпатии сред сърбите”, смята Александра Годфроа.

„В традиционните медии Джокович неизменно е първа новина. Но таблоидите перифразираха погрешно случващото се. Той се превърна в икона на антиваксърите, макар че той самият никога не е твърдял подобно нещо”, смята още Годфроа.

Тенис експертите у нас разтълкуваха сагата около сърбина като опит да изпъкне пред основните си конкуренти в този спорт.

„Мнозина биха казали, че е най-добрият и той вярва в това. Но той самият живее в сянката на Федерер и Надал. И според мен в случая се опита отново да излезе от нея, като направи нещо индивидуално”, смята Петьо Борисов.

По думите му действията на Джокович и скандалният начин, по който напусна Австралия, може да имат дългосрочни последствия. И сега било въпрос дали ще може да участва в други турнири от Големия шлем.

Очаква се Джокович да се завърне в родината си утре сутрин.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.