"Искат оставката на главния прокурор, но в Конституцията и законите пише друго", заяви още юристът

"Дадена е заявка, че ще бъде депозирана молба в Народното събрание на 1 март за прекратяване на мандата на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Вероятно това е било катализатор за отнемане достъпа му до класифицирана информация", това каза в ефира на „На Фокус” Цвета Маркова, магистър по право и бивш председател на ДКСИ.

Според нея въобще няма да се чака до 1 март и Цацаров ще бъде освободен още следващата седмица поради невъзможност да изпълнява служебните си задължения.

"На практика той няма да може да работи без достъп до такава информация", допълни Маркова.

"Такъв ход от страна на властта не е нов и преди е имало случаи с отнемане достъпа до класифицирана информация на хора на висок пост, които са представлявали България в Брюксел", заяви още тя.

Относно желанието за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Цвета Маркова подчерта, че това може да стане само чрез промяна в Конституцията или на Висшия съдебен съвет.

"Искат оставката на главния прокурор, но в Конституцията и законите пише друго - той има мандат и той изтича", заяви юристът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.