Вече само 5 области в страната са извън тъмночервената зона

Само 5 области в страната са извън тъмночервената зона. В Благоевград за последната седмица ръстът на заболеваемостта е 65%. Според прогнозите на математици пикът на епидемията ще е в средата на февруари,когато е възможно да се достигне до 70 000 случая на ден. Към момента изчисленията показват, че краят на петата вълна ще настъпи в последните седмици на март.  

Поне 5 пъти повече са реално заболелите от официално регистрираните, смята математикът Огнян Кунчев.

„35 000 са най-малко на ден. Просто човек си казва: „Ами просто една хрема и това е”, коментира проф.  Огнян Кунчев.

Вълната на Омикрон започва да се разраства, а изчисленията показват, че в края на януари новите случаи на дневна база могат да достигнат 20 000. Прогнозите на математиците са, че пикът на епидемията ще дойде в средата на февруари.

„70 000 - това е максимумът, който може да достигнем. Към края, след средата на месец февруари”, смята проф. Кунчев.

Засега изчисленията показват, че страната ни ще излезе от петата вълна в последните седмици на март.

„Около 25-30 март. Това е неконтролируема вълна, на предишните вълни пиковете са контролируеми”, смята проф. Кунчев.  

В същото време в разгара на епидемията от лабораториите алармират, че няма безплатни антигенни тестове. За последно доставка в една столична лаборатория получили през ноември.

„Съответно сме направили около 580 000 теста, а само 130 000 сме получили от министерството”, обяснява Станислава Златева.

За това от началото на годината вдигат цените. И вместо определените от държавата 10 лева, пациентите сега плащат 15.

„Обираме негативите на пациентите естествено, но в тази цена ние включваме труда на хората в лабораторията, съответно вземането на пробата изработването на тестовете”, обяснява Златева.

Така наречените безплатни тестове продължават да са най-предпочитани от пациентите заради ниската цена. Лабораториите обаче твърдят, че не са компенсирани от държавата.

„Логиката беше, че лабораториите и лечебните заведения ще получават тестове, когато нямат, те ще работят с доставени от тях пък след това ще бъдат компенсирани и т.н. Нещо, което на практика не се случи”, обяснява Станислава Златева.

Министърът на здравеопазването обясни, че към момента безплатното тестване е приоритетно за определени групи.

„Безплатните тестове - това, което осигуряваме, е за образователната система и за контролните органи – РЗИ-тата”, обясни министър Сербезова.

От столичното РЗИ увериха, че нова доставка на тестове ще има още в началото на следващата седмица.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.