Боксовата легенда почина на 3 юни, 2016 година

Днес щяха да се навършат 80 години от рождението на един от най-великите боксьори на всички времена, бившият световен шампион в тежка категория Мохамед Али. Той си отиде от този свят на 3 юни, 2016 година. Трикратният световен шампион по бокс в тежка категория страдаше от болестта на Паркинсон от 1984 г. насам. През 2014 му се наложи друг болничен престой заради инфекция на пикочните пътища.

Касиус Клей е роден на 17 януари 1942 г. в град Луисвил, щата Кентъки. Приема името Мохамед Али заедно с исляма, малко след като печели първата си световна титла в тежка категория през 1964 година. Тогава той побеждава Сони Листън на едва 22-годишна възраст.

Три години по-късно Али е лишен от пояса си заради нежеланието да се яви пред наборна комисия и да се бие във войната във Виетнам. "Никой от Виетконг никога не ме е наричал негър", е емблематична фраза на Али от онова време. През 70-те той прави единствено по рода си завръщане на ринга, печелейки световната титла още два пъти през 1974 и 1978. Отказва се от бокса през 1981 година. Мнозина смятат, че развиването на Паркинсон е свързано с големия брой удари в главата, понесени от безстрашния Али в рамките на кариерата му.

През професионалната си кариера един от най-великите боксьори на всички времена е участвал в 61 мача, в които има 56 победи (37 с нокаут), и само пет загуби. Али дебютира на ринга срещу американеца Тъни Хънсейкър, когото побеждава с единодушно решение през 1960. Той печели първите си 31 срещи, преди да преклони глава пред друга легенда на спорта – Джо Фрейзър, през 1971. Близо три години по-късно Али се реваншира за загубата си от Фрейзър, като го побеждава още веднъж през 1975. Той губи три от последните си четири мача в кариерата, но остава пример за мнозина с присъствието си не само на ринга, но и извън него.

Името му се превръща в символ на професионалния бокс, а неговата тактическа схема „ръцете работят, очите гледат, лети като пеперуда и жили като пчела“ се използва и досега. В гражданската сфера той е един от най-разпознаваемите борци за правата на афроамериканците в САЩ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС