Центърът не получава никакво финансиране за COVID, поради липса на договор с НЗОК

Отделението за зависимости в Центъра за психично здраве в Русе е под карантина, а броят на заразените расте. Друго от отделенията също е било карантинирано, но вече няма заразени и изолацията е паднала.

Според директора д-р Теменужка Матева пречката психичноболните пациенти да бъдат настанени в COVID отделения в друга болница е силната им агресия и тежките им отклонения. "Изолирахме ги, направихме преградни стени, отделни постове работиха с болните", обясни тя.

Над 2 300 нови случая на COVID-19

По думите й центъра не получава никакво финансиране за COVID, поради липса на договор с НЗОК. "В 70% получаваме издръжка в размер на 50,60 лв. на ден, това е леглоденя на ден и всички преки и непреки разходи за лечение на хора", разкри Матева.

В писмо до МЗ е изразено искане за увеличаване на издръжката за пациент на ден, а лекарите да получават COVID заплащане както на другите медици на първа линия.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.