Спортният министър: Аз съм принципал на дружеството и бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководството

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев проведе среща с ръководството на Българския спортен тотализатор (БСТ). След нейния край министър Василев обяви, че ще освободи от длъжност изпълнителния директор и членовете на Управителния съвет на дружеството. Той заяви, че ще се възползва от възможността, която му дава Законът за публичните предприятия за предсрочно прекратяване на мандата им и разкри защо взима това решение.

„Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководството. Предпочитам да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество, както и във всички дружества, свързани с ММС“, заяви министърът на младежта и спорта.

Радостин Василев беше категоричен, че очаква по-високи печалби от страна на БСТ, защото това дружество реализира държавната политика в хазарта.

Министърът ще коментира с новото ръководство на БСТ възможностите за по-свободна работа на тотализатора и заемането на по-голяма територия на пазара. Василев обяви, че ще назначи независим одит на БСТ.

„Ще подложа на анализ абсолютно всички договори, приходи и разходи на тотализатора, за да мога да бъда сигурен по какъв начин се е стигнало до цифрите, които ми се дават. Счетоводните отчети в края на годината могат да бъдат много различни от действителното състояние на тотализатора. Надявам се да е в положително състояние. Тепърва ще разберем“, завърши министърът на младежта и спорта.

Като политическо - така директорът на Българския спортен тотализатор Любомир Петров определи решението на министъра на спорта Радостин Василев да освободи него и останалите директори в борда на БСТ.

„След като има редовен кабинет и той не ни желае - добре, ще си тръгнем”, посочи Петров.

Той изнесе данни за печалбата и разходите на дружеството. Обясни, че по сметките на тотализатора има близо 50 млн. лева. Когато обаче поел управлението през 2020 г. - те били 4 млн.

„Всяка година ръстът е почти двуцифрен. Нашата основна цел е по всякакъв начин да генерираме повече и повече приходи. Никога в 65-годишната история на Тотализатора не е имало толкова голям финансов ресурс и не е имало толкова голяма ликвидност”, уточни Петров.

Мотивът на Радостин Василев да поиска да освободи директорите е „изключително тежките проблеми, които има в БСТ”. Петров припомни, че това е втори опит да се промени ръководството. Такава процедура е задействана и през август от служебния кабинет.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.