Междувременно се очаква над 160 милиона души да се окажат под прага на бедността

Състоянието на десетимата най-богати хора в света е нараснало двойно от началото на пандемията. Това се посочва в документ, изготвен от неправителствената организация "Оксфам" (Oxfam).

Междувременно се очаква над 160 милиона души да се окажат под прага на бедността, според доклада "Неравенството убива", публикуван днес, преди оповестяването на програмата на Световния икономически форум в Давос.

Кристалина Георгиева: Инфлационният натиск ще отслабне до края на 2022 г.

Според документа все по-големите икономически, полови и расови неравенства унищожава света, в който живеем.

"Това не е въпрос на случайност, а на избор. "Икономическо насилие" се извършва, когато структурните политически избори са направени в услуга на най-богатите и най-могъщи хора. Това причинява пряка вреда на всички нас и на най-бедните, жените и момичета и най-вече на расовo разделените групи", пишат авторите на документа.

"Никога не е било толкова важно, колкото сега, да започнем да поправяме неправдите от това непристойно неравенство чрез "отнемане" на част от огромното богатство на елита, включително и чрез данъчно облагане. Тези пари трябва да се върнат обратно в реалната икономика и да спасят животи", заяви главният изпълнителен директор на "Оксфам" Габриела Бухер.

Бившият консул в Лос Анджелис: Опасност от война грози цялото човечество

Пандемията от COVID-19 извади на бял свят както мотива за алчността, така и възможността с политически и икономически средства крайното неравенство да стане инструмент за икономическо насилие", добави тя. 

Авторите на документа призовават за ограничаване на прекомерното богатство чрез постепенно облагане с данъци, доказали се във времето държавни мерки за борба с неравенството и смели промени в икономиката и обществото.

Годишният икономически форум в Давос, който трябваше да се проведе тази седмица, бе отложен заради пандемията. Фондацията организатор обаче ще събере водещите политици чрез онлайн връзка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.