Лекари бяха принудени да изготвят списък с чакащи

Болницата в Айтос връща пациенти заради липса на свободни легла. Това разказват служители на лечебното заведение. Там инфекциозното отделение се е превърнало в COVID крило.

“Имаме тежко болни, които са на постоянен кислород”, казва д-р Фатме Хасан.

Медицински сестри пък споделят, че работят извънредно, но капацитетът на болницата е малък и въпреки извънредните часове работа, те не могат да поемат повече пациенти. Затова са принудени да направят списък с чакащи за прием.

“Няма как да се разкрият повече легла. Персоналът е малко, това е капацитетът на болницата”, казва главна сестра Мария Иванова.

От рано сутринта пред лабораториите, предлагащи PCR изследвания, се извиха дълги опашки. Сред чакащите да се тестват за коронавирус е и София Георгиева. Тя разказва, че от три дни е с висока температура и че всичко я боли. Пращал я личният й лекар.

В някои лаборатории всеки трети положителен резултат е на заразен с новия вариант на вируса - Омикрон.

„В най-често срещаната активна възраст от 20 до 50 години протича леко, особено ако човек се е сблъсквал с другите варианти. Идват хората с една лека хрема и настинка, без симптоми за долни дихателни пътища и позитивен PCR и тук е големият проблем - какво ще дадем и къде ще ги насочим”, разказва д-р Любомир Сапунджиев, завеждащ COVID отделение в УМБАЛ “Пълмед“ – гр. Пловдив.

В града под тепетата половината от интензивните легла в болниците са запълнени. Интубираните са предимно възрастни пациенти.

„Това са старите ни пациенти с делта вариантите. Те много по-често стигат до интубация”, обяснява още д-р Сапунджиев.

Оказва се, че все по-малко са желаещите да се ваксинират с първа игла. А първата област у нас, която вече премина границата от над 2 хиляди болни на 100 000 души население, е Благоевград.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.