Жената губи слуха си след прекарана вирусна инфекция

След 40 години, прекарани в тишина, 42-годишна жена от Царево чу гласовете на децата си за първи път, благодарение на бургаски лекари. Сийка Ангелова отново се учи да говори, да разбира как звучат думите, да разпознава обичайните шумове на ежедневието.

През май миналата година лекари от УМБАЛ-Бургас връщат слуха й чрез имплантиране на специално устройство.

Когато е само на 2 години, Сийка губи слуха си след прекарана вирусна инфекция. “Лекарите ми казаха, че или няма да мога да ходя, или нещо друго, но за глухотата не ми казаха нищо”, спомня си майката на Сийка.  

Семейството записва детето в училище за глухонеми в Пловдив, където момичето се учи да чете, пише, да чете по устните, да разбира какво й говорят хората. 

Близо 40 години по-късно майката на Сийка открива д-р Даниел Петков от УМБАЛ-Бургас. Там извършват кохлеарна имплантация. След успешната операция жената, която днес вече е майка, може да чуе звуците на ежедневието и гласовете на трите си деца. 

Още по темата гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.