Премиерът направи изявление в края на визитата си

"За няколко дни постигнахме повече, отколкото за последните 2 години". Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг след среща с колегата си Димитър Ковачевски в Република Северна Македония. Петков  се срещна и с президента Стево Пендаровски.

България ще ползва по-кратко официално име за западната си съседка, а няколко съвместни преговорни групи започват работа.

“За добре дошъл” двамата министър-председатели си размениха прегръдка. А след разговора на четири очи дойде и първият резултат - България признава краткото име “Северна Македония, а Скопие с нота до ООН потвърждава, че няма териториални претенции към този регион у нас.

 „В нея изрично се потвърждава, че и двете имена са еднакво валидни и се потвърждава липсата на каквото и да е отражение върху териториалната цялост на България. Слушах интервю на  Кирил. Той трябваше да се контролира да каже дългото име. За мен е голяма стъпка за нова глава в отношенията. Тези стъпки дават оптимизъм”. Това заяви след проведените разговори министър-председателят на Република Северна Македония – Димитър Ковачевски.

Стъпката беше дългоочаквана от България и едно от петте условия, които страната ни постави по пътя на РСМ към евроинтеграцията. Остават отворени спорните исторически въпроси.

 „Всички тези въпроси на историческите части ще бъдат на втори план. Най-важни ще са тези за изграждане на сътрудничество”, каза още Ковачевски.

Българският премиер пък увери, че ще се фокусираме над нещата,  които ни събират. На останалите, обясни той, ще дадем по-дълъг срок, ако е необходимо. За това основна роля ще имат работните  групи. Те ще са 5 и ще заседават всяка седмица. Освен политици, в дискусиите ще участват и специалисти.

„Ние трябва да спрем езика на омразата”, категорично заяви Петков.

До 60 дни двете столици ще се свържат и по въздух. 

"Авиолинията София-Скопие ще стане реалност до 60 дни. Министрите на двете страни вече обсъдиха конкретни отсечки и начини за финансиране за линията", увери министър-председателят.

Петков и Ковачевски с първи думи след срещата в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Северна Македония няма териториални претенции, което е позитивен знак от тяхна страна. В момента имаме реални резултати – това, което досега не виждахме в нашите отношения”, допълни Петков.

„Ще обсъдим прогреса на историческата комисия с настоящите членове и на тази база ще решим кое е най-добре за в бъдеще. Никой няма право да излиза от регламента, който сме договорили. Да, представям си работата на съвместните комисии и то много ясно. Тези хора трябва да се срещат по един път всеки месец. Пет са групите – тоест по една всяка седмица. Няма как да направим прогрес ако нямаме свършена работа. Който има против тези срещи, ще го водим, че има деструктивен начин на работа. Лично аз и премиерът Ковачевски ще реагираме, ако се случи подобно нещо”. Това заяви министър-председателят по повод въпроса за промени в начина на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси.

„В най-скоро време очакваме да имаме посланик на РС Македония в София, както и на България - в Скопие. Надявам се това да се случи в следващите 60 дни”, сподели още Кирил Петков.  

По повод финансирането на железницата между България и Република Северна Македония, Петков обясни:

"Не сме влезли в детайли. Но мисля, че е немислимо в 21-и век да нямаме такава железопътна връзка между двете столици. Това трябва да остане в историята като пример за лошо управление на инфраструктурата и да приключи".

Следващата среща между правителствата ще бъде точно след седмица в София.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.