Лекари и експерти по хранене у нас отчитат повече пациенти

Тревожен ръст на децата със затлъстяване заради пандемията. Проучвания във все повече страни показват увеличаване на случите на деца с наднормено тегло през последните две години. Световната здравна организация също предупреди, че пандемията може да доведе до непредвидими последици, свързани със свръхтеглото при децата.

У нас лекари и експерти по хранене също отчитат повече пациенти, които търсят помощ заради затлъстяване вследствие на заседналия начин на живот. Какви могат да са последствията при децата - отговорите от Георги Георгиев в „На твоя страна”.

Липсата на физическа активност  и лошите хранителни навици при децата през последните две години вече дават резултат. Само в рамките на година броят на децата със затлъстяване във Великобритания например се е увеличил от 10 на 14%, а в Съединените щати – от 19 на 22. Според СЗО близо една трета от децата на възраст между 6 и 9 години в Европа са с наднормено тегло. У нас в началото на пандемията децата с наднормено тегло са били около 30%, около 200 000, а със затлъстяване – около 13%. Според лекари и диетолози обаче броят им непрекъснато расте през последните месеци.

За второкласника Николай Георгиев всяко ново затваряне на училищата заради пандемията означава повече часове пред екрана. „Закусвам, играя малко на телефона и отивам на компютъра. Заради пандемията е по-трудно да си играя с приятелите”, обяснява ежедневието си той.

Така в някои дни от седмицата за момчето се събират 8 часа пред екрана, пресмята майка му Галя Георгиева. Това бързо се отразява на ритъма му на живот. „Колкото и да се стараем да не ги лишаваме от движение, няма как да не се отрази на тяхната физическа активност. В училище те общуват, тичат, изкачват дори стълбите, а вкъщи това нещо няма как да се случи. Всичко е на около 2-3 крачки разстояние”, обясни родителят.

Негативните ефекти от пандемията за децата през последните две години вижда и учителят по физкултура Живко Жечев. Според него застояването вкъщи драстично намалява активността на децата и навиците им да спортуват.

„Те имат нужда и желание да спортуват, да се движат. Реално обаче голяма част от децата остават блокирани в домовете си. Те стават обездвижени, наблюдава се липса на основни умения като ловкост и координация”, коментира Жечев.

Ръст на децата с проблем с теглото, които влизат в кабинета му през последните една-две години, отчита и диетологът Ипократис Пападимитракос.

„Резултатът вече се вижда – от това затваряне, от намалената двигателна активност и от безразборното хранене и достъп до вредна храна. Всеки ден в моята работа виждам деца на 7-8-9-10 г., които са с наднормено тегло. Виждам деца на 7-8 г., високи 1.4 метра, които са по 80 кг. Родители, които се стремят да поддържат по принцип едно нормално хранене вкъщи, изведнъж попадат в тази ситуация, в която освен, че децата започват да пълнеят – започват да стават по-лениви, по-мързеливи, губят концентрация. Именно това започва да има подсказва, че има някакъв проблем”, обясни специалистът.

Проблема отчитат и здравните експерти във все повече страни в света. В някои държави два месеца след въвеждането на първите ограничителни мерки 20 % от децата губят интерес към спорта. Физическата активност се е понижила поне с 50%, а режимът на сън съществено се е влошил, показват проучвания.

„Затлъстяването беше проблем за обществото и преди пандемията, но след това настъпи бум – има наистина бум на пациенти със затлъстяване. Най-често качват минимум между 10 и 15 кг. Това зависи от какво изходно тегло тръгваме. Колкото по-високо е теглото - съответно качват повече килограми. Това, че са непрекъснато пред компютъра, пред екрана, стоят затворени – доведе до нарастване на затлъстяването и в детската възраст”, добави ендокринологът д-р Мая Христозова.

„Много деца повишиха теглото си – аз забелязвам по моите пациенти. Последните две години все по-често имам малки деца, над 3 годишна възраст, с тегло, което отговаря на критериите за затлъстяване”, посочи експертът по хранене проф. Стефка Петрова.

Заради новите рискове СЗО препоръчва спешни мерки, които да насърчат здравословното хранене и физическата активност при децата - като данъчно облагане на подсладените напитки, например. Ако тенденциите се запазят, към края на годината делът на децата между 5 и 19 години със затлъстяване за първи път ще надмине този на онези, които са с поднормено тегло, предупреждават експерти.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.