Това се случи в Народното събрание

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си управленски мандат. Държавният глава подписа клетвената си декларация на тържествена церемония в Народното събрание. Преди това обаче президентската двойка чу решението на ЦИК, с което официално се обявява новият ѝ мандат.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Минути по-късно държавният глава произнесе реч от парламентарната трибуна. „Скъпи сънародници, преди пет години вие ми подарихте и поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за единението и добруването на нашия народ. За суверенитета и сигурността на многовековната ни държава. Пет години по-късно вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата, за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат първите ми думи са за признателност към вас, скъпи съотечественици. Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които се крепеше”, каза Радев.

 

 

Според президента гражданският бунт през 2020 г. срещу „мафиотизацията на властта” е извадил факти и процеси, които тя е премълчавала. Докато той изричаше тези думи от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. „И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината”, отвърна държавният глава.

„Българите въстанаха срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър на злоупотребите и кривото огледало на медиите. Срещу бедността, безпътицата и безправието, които прокудиха стотици хиляди наши сънародници зад граница”, отчете Радев.  

След полагането на клетва в НС президентската двойка беше посрещната от Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Патриархът отслужи тържествен молебен и поздрави държавния глава с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ.

„В деня на Вашето встъпване във втори мандат като президент и вицепрезидент на скъпото ни Отечество се обръщаме с поздрав и приветствие, призовавайки над Вас и семействата Ви, над Родината ни и целия наш обичен народ, в България и извън нейните предели, Божието благословение, като Ви благопожелаваме крепко здраве, сили и добри плодове от Вашите трудове, насочени към онова, що е добро и полезно за нас и нашата държава”, посочи Патриарх Неофит.

Радев: В България е налице антимафиотски консенсус

„Очакванията към Вас отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите Ви, отново ще бъде изключително голяма. Тази отговорност е свързана на първо място с нашето общо настояще – с условията, в които живеем днес, с проблемите, които имаме да разрешаваме, с предизвикателствата, пред които сме изправени. Тя обаче е отговорност и пред нашето минало, а особено – пред бъдещето ни. Общ свещен дълг е да пазим свято заветите на всички наши предци, които в далечното и в по-близкото минало са градили не само нашата държавност, но и нашата духовност и култура, и благодарение на които България продължава да съществува като съществена част от света на християнската европейска цивилизация. Положените някога здрави основи, заедно с държавническото, духовното и културното наследство, пазено и обновявано във всички времена, са сигурният залог и за нашето бъдеще, и за бъдещето на идващите след нас поколения”, заявява още негово светейшество.

 

 

„Пред Вас предстоят още пет години, през които ще можете да допринасяте, според силите си, за по-доброто настояще и бъдеще на един достоен, но и много изстрадал народ – който е познал в хилядолетната си история периоди на възход и слава, но и на упадък и покруса, който е преживявал светли и радостни дни, но и дни на непоносими изпитания, преодолявани само с много сила на духа и упование в Бога и Неговата блага воля за всички човеци”, допълва Неофит.

„Нека тази дълбока вяра и извиращата от вековната духовност на народа ни сила и упование бъдат с Вас и през втория президентски мандат, и Всеблагият Бог да Ви укрепва в служението, за което сте избрани. Да Ви дарува мъдрост и разум и всякога да Ви упътва в Своята вечна истина. На добър час! Бог да пази България!”, заключва патриархът.

Фактическото встъпване в длъжност за втория мандат ще стане в събота, на 22-и януари. За тогава е предвидена тържествена военна церемония пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.