Общината първа ограничи скоростта до 30 км/h в някои централни части на града

Бургас беше първата община у нас, която през 2018 година въведе ограничение на скоростта на автомобилите до 30 км/h в някои централни части на града. Две години по-късно обхватът на зоната беше разширен.

„Неслучайно беше въведено ограничение в тези зони, в които се наблюдава интензивно движение на деца, пешеходци, а през летния сезон - и на велосипедисти”, обяснява Иван Гюлев, началник отдел „Безопасност на движението”-Бургас.

По кои улици в София максималната скорост става 30 км/ч

Според експертите по пътна безопасност при катастрофа, ако автомобилът се движи с 30 км/h, шансът на пешеходецът да получи леки травми е 95%. При удар със скорост 50 километра в час, шансът намалява на 60%. При по-висока скорост вероятността пешеходецът да оцелее е 20 на 100. Отделно ограничението носи ползи и за намаляване на шума в града и замърсяването на въздуха.

Оказва се обаче, че ограничението на скоростта в центъра на града не се спазва.

„Водачите не спазват ограничението. Дори не се спира и на пешеходни пътеки. Може би е заради навика да се кара с 50 км/h  в  града”, споделят жители на Бургас.

Други пък са на мнение, че водачите се научиха да дават предимство на пешеходците.

„Има сериозно подобрение в това отношение. Но ограничението на скоростта не се спазва”, казват бургазлии.

Таксиметровите водачи обясняват, че скоростта в централната част на Бургас винаги е с 10-20 км отгоре. Въпреки това статистиката отчита добри резултати. „Две години по-късно леките ПТП са намалели с 40-50% в тези зони. Нямаме регистрирани ПТП с пострадали”, обяснява Гюлев.

Повече вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.