Няма вече специални хора, заяви премиерът

„Най-важният ми приоритет е как работи съдебната система. Това ни е задача номер 1. Докато не го направим това – нищо не сме направили”. Това заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента след полагането на клетва за втори мандат от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

„Част от резултатите се появиха. Това, че ДАНС успяха да направят това тяхно действие, свързано с надеждността на г-н Цацаров, беше първа осезаема стъпка за това, че агенциите са свободни да работят и законът се спазва. Няма вече специални хора”, заяви Петков.

Той поздрави и НАП за работата им. Парите за енергийните помощи били налице именно заради дейността на приходната агенция. „Събрахме повече средства отколкото очаквахме”, каза Петков.

От „Продължаваме Промяната” нямат още кандидат за председател на КПКОНПИ, каза Петков. „Уверявам ви, че ще гледаме хора с много добра репутация, капацитет за действие и хора, на които никой не може да влияе”, каза премиерът.

Управляващите още нямат и кандидат за председател на КЕВР. „Започнали сме да говорим с хора”, допълни премиерът.

Петков от Скопие: За няколко дни постигнахме повече, отколкото за последните 2 години

Вчерашната визита в Скопие беше огромен успех, заяви още Кирил Петков, цитиран от БГНЕС.

„От една страна ние подадохме ръка, отивайки там първи, от друга страна те ни дадоха нота, която сме се надявали да получим от две години. Тази нота е много по-важна от само късо и дълго име. Тази нота казва, че РС Македония няма претенции към териториалната цялост на Българлия. Това е нещо много нормално те да го кажат, но тази нота се е говорила, говорила, преговаряло се е и ние, само, защото направихме нов подход, я получихме. Тук трябва да се разбере, че вчера беше огромен успех", каза още Кирил Петков.

По думите му работни групи ще обсъдят част от историята, в която е имало фашистки режим в цяла Европа и как това е повлияло и на територията на днешна Република Северна Македония. "Повече от това нещо в детайл трябва да се влезе от историческата комисия. Много по-важно от това нещо е, че се обединихме да имаме транспорт - връзка от София до Скопие за 60 дни. Това ще бъде направено по най-прозрачен начин", каза още Кирил Петков.

Той отговори и на въпрос дали се е придържал към позицията на КСНС. "Много хора вчера с ревност видяха, че нещо, което ние постигнахме още с първия ход да получим тази първа нота, те не бяха успели да постигнат", каза още Кирил Петков.

Той коментира и словото на държавния глава пред депутатите и неговите приоритети.

Много бих се радвал президентът да бъде критичен към нашите политики и действия. Това каза министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Според него навън обаче не трябва да има разделение. Премиерът отговори на въпрос дали с държавния глава са в един отбор с думите, че всички са в един отбор - този на България. "Да, в един отбор сме, в отбора на България. Много се надявам той да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт. Това е силата на разделението на властите. Всеки един от нас може да прави грешки, всеки може да получава допълнителни съвети както ние към него, така и той към нас.

Кирил Петков определи като липса на парламентарна култура излизането на ГЕРБ от пленарната зала по време на президентското слово.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.