Те са за оказване на първа помощ при сърдечен арест

Поставяне на повече автоматични дефибрилатори на обществени места за оказване на първа помощ при сърдечен арест – това е каузата на Фондация „Първите три минути“. Александър Манушев от учреждението споделя, че дефибрилаторите са важни, защото над 66% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

"Голяма част от тези хора загиват от внезапен сърдечен арест. Дефибрилаторите се поставят в кутии, които да ги защитят и да могат да се поставят навсякъде. Това е устройство, което може да направи дефибрилация в първите 2-3 минути, когато човек може да бъде спасен. Нещо недостижимо за Спешна помощ - няма как линейката да пристигне толкова бързо", обясни той.

Проф. Петров: СОС отпуска пари за 6 автоматични външни дефибрилатора (ВИДЕО)

По думите му апаратите определят състоянието на човека и дават насоки как да действате при сърдечна криза. "В корпоративния сектор има няколкостотин дефибрилатора. На публичните места обаче все още са много малко. Скоро се очаква в метрото да бъдат инсталирани дефибрилатори", посочи Манушев.

Повече по темата вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.