Решението е на Областния щаб

Учениците в област Благоевград минават на онлайн обучение за седем дни заради влошената епидемична обстановка. Това реши Областният щаб в града. Мярката влиза в сила от понеделник. Въвежда се и вечерен час за непълнолетните лица, съобщи областният управител Валери Сарандев. След 20.00 часа те няма да се допускат навън без придружител.

Решението е взето единодушно, посочи Сарандев. Предстои да бъде предоставено утре на началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, който ще го внесе в Министерство на образованието за одобрение. Контролът ще се изпълнява от общинските служби, от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и органите на реда, съобщава БТА.

Причината мерките да бъдат насочени конкретно към учениците е високата заболяемост в детска възраст, посочи д-р Веселка Мончева от РЗИ. Сред причините е и недостигът на педиатрични легла в лечебните заведения в областта, допълни д-р Мончева и даде пример с болниците в Разлог и Петрич, където леглата в педиатричните отделения са запълнени. Детските градини на територията на област Благоевград няма да бъдат затваряни, но ще се извършва филтър и няма да бъдат допускани болни деца, стана ясно на брифинга.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.