Над 98% от населението има имунна защита срещу коронавируса

Британският премиер обяви началото на постепенно облекчаване на мерките. От днес учениците няма нужда да носят маски в клас, а от следващия четвъртък - и всички останали граждани. Отпада изискването за зелен сертификат в заведенията и това за работа от вкъщи.

Това се случва на фона на 108 000 новозаразени през изминалия ден и засилени дебати относно партитата по време на локдаун на Джонсън. Някои депутати смятат, че разхлабването на мерките са начин премиерът да се хареса на обществото. Според учени обаче пикът на Омикрон преминава. 

Великобритания премахва голяма част от антиCOVID мерките

Кметът на Лондон е против неносенето на маски в транспорта и призова да се слагат предпазни средства. Над 91% от населението са с поставена първа доза, около 64% са с бустерна доза, а общо около 98% имат имунна защита - дали от имунизация или от преболедуване. 

"Благодарение на колективните ни усилия, ние сме най-напред с поставянето на бустерната доза в Европа. Създадохме най-голямата програма за тестване в Европа. Доставихме най-големият брой медикаменти. Затова сега сме най-отворената страна в Европа. Планираме да направим още в тази посока. Днес започва нова глава в борбата на нашата страна срещу COVID-19”, коментира министърът на здравеопазването във Великобритания Саджид Джавид.

Още през март здравните власти възнамеряват да отпадне и задължителната карантина на заразените. Предстоят и други мерки, които евентуално ще влязат в сила през юли, когато ще бъдат премахнати безплатните тестове.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите. 

 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.