Според нея новият вариант вече е доминантен у нас, а близо 50% от секвенираните проби са негови

"Омикрон показва доста големи различия спрямо оригиналния ухански вариант на COVID-19. Той не е по-заразен от Делта, но избягва създадения имунитет. В доста голяма част засяга вече боледували веднъж или два пъти, пробива и ваксината. Имунизацията може да не пази от заразяване, но предпазва особено ефективно от тежко протичане и смърт". Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог в НЦЗПБ, в ефира на "Твоят ден". 

Тя увери, че няма да се отива към четвърта и пета доза, а по-скоро ще става дума за ваксини, адаптирани към новите варианти. "Работи се по такива. Необходима е бустерна доза, за да се предпазим от Омикрон. Разработва се и комбинирана ваксина COVID - грип", уточни доц. Гломб. И призова да не се предоверяваме на бързите антигенни тестове, защото отрицателният резултат невинаги означава, че не сме заразени.

"Симптомите на Омикрон са сходни с предните варианти, протичането е относително по-леко, температурата не достига толкова високи стойности и не се стига до задух, но има кашлица", сподели тя.

Според нея Омикрон вече е доминантен у нас, а близо 50% от секвенираните проби са за този вариант. Тя призова да не омаловажаваме нито Омикрон, нито сезонния грип. "Според проучвания в САЩ всеки пети заразен с Омикрон е под 18 г. Това значи, че 20% от новозаразените са деца" посочи вирусологът.

Доц. Любомира Гломб: Между грипна и COVID ваксина трябва да има разстояние от две седмици

По думите й трябва да се уважава смъртността и да се прави всичко възможно да се избегне. "При началото на пандемията бяхме абсолютно оголени, за една година се създаде мощно оръжие - ваксината. За две години се създадоха няколко лекарства, които може би тази година ще влязат в употреба. На първо място е профилактиката", смята тя. 

За разхлабването на мерките във Великобритания медикът намери логично обяснение. "Над 60% от населението е с бустерна доза, а над 90% от хората над 65 г. са ваксинирани. Имат високо имунизационно покритие на уязвимите групи, а смъртността им е ниска", обясни тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.