Температурите ще паднат до -15 градуса

Последните 10 дни на януари ще са студени и с чести валежи от сняг. В следващите дни обширно ядро арктически въздух ще се настани на територията на Украйна и Европейска Русия и ще свали температурите в цяла Източна Европа. Студеният фронт на този циклон ще премине над Балканите още в нощта срещу петък.

През нощта и в ранните часове в петък ще превали сняг - по-интензивно - в западната половина на страната и по-слабо - в Централна България.



В хода на деня валежите постепенно ще се изнесат на изток, докато в крайните северозападни райони облачността ще се разкъса. Вятърът ще се усили с ледени пориви, които ще са най-осезаеми в Дунавската равнина. Температурите ще се понижат и в най-топлата част на денонощието ще се колебаят между 0 и 5 градуса.

През почивните дни времето ще остане откровено студено, с особено ниски температури в ранните часове в някои части на Западна България, където ще се оформят краткотрайни разкъсвания на облачността. Там на места термометрите ще показват до минус 10 - минус 12 градуса. Дневните температури в събота и неделя ще се движат около нулата в цялата страна. И през двата дни облачността ще е променлива, значителна - около планините и в Североизтока, където ще има превалявания от сняг.

В началото на последната пълна януарска седмица нахлуването на студен въздух от север ще продължи, а температурите ще паднат още. Валежите от сняг в понеделник ще са оскъдни с разкъсвания на облачността. През деня термометрите ще се колебаят със стойности около нулата.

С много голяма вероятност нощта срещу вторник ще е с минимална облачност, което е рецепта за леденостудена сутрин. В ранните часове във вторник се очаква кулминацията на януарския студ с температури около и под минус 15 градуса в традиционно студените райони на Западна България.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.