Коментарът дойде ден, след като държавния глава положи клетва

Между двете срещи на България и РСМ, президентът също даде оценка на постигнатото в Скопие.

„Всяка стъпка на задълбочаване на нашите отношения трябва да бъде подкрепяна. Има много позитивни сигнали от това посещение”, коментира Румен Радев.

Настоява обаче основните проблеми, които България поставя на масата за присъединяването на Северна Македония да бъдат решени. България продължава да настоява македонските българи да бъдат записани в конституцията на Македония наравно с другите малцинства. Само така според Радев ще бъдат защитени правата им.

„Всякакви твърдения, че ако България поиска равноправие на македонските българи вписани в конституцията, на своя страна като реципрочност, Македония може да поиска същото за македонското малцинство в България, са абсолютно несъстоятелни твърдения”, обясни държавният глава.

И не само – прекратяване на езика на омразата, както и  на посегателството върху българската история и култура.

„Ние като отговорен член на ЕС трябва да интегрираме не проблеми, а партньори”, каза още той.

Във връзка с вчерашната среща с премиера Кирил Петков в президентството Радев обясни, че министър-председателят го е запознал с посещението си в РСМ.

Важен въпрос за президента е нуждата от конституционни промени и в българския основен закон.

„Вчера акцентирах, че в основата на конституцията стои човекът и негоите права. Трябва да мислим и за там. Не само разбира се, всички очакваме да направим такива промени, които да имаме ефективна и отговорна прокуратура, но не само това”, категоричен е той.

А искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев от управляващата коалиция преди дни в парламенарната зала, било крачка към това.

„За да има законови и конституционни прoмени , трябва да има ясно изразена политическа воля. Приемам тази декларация като необходимата политическа воля, за да се стартират и законовите и конституционните промени”, допълни Румен Радев.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.