Според д-р Илия Тонев засега няма натиск към болниците

Продължава да е сложна обстановката в Югозападна България. 

И днес Благоевград е сред областите с най-много новозаразени. Под карантина са над 7500 лица. 

В община Петрич заболеваемостта е висока, като тя достига 1500 на сто хиляди души население. 

На този фон в болниците засега обстановката е сравнително спокойна, като има 117 свободни легла в COVID отделенията и 15 легла за интензивни случаи. 

Лекарите обаче предупреждават, че Омикрон засяга сериозно децата, а процедурите по лечението им в Благоевград са сложни.

"За съжаление в областта не е изградена структура, която да приема деца с коронавирус инфекция и нейните усложнения и това донякъде затруднява колегите педиатри, защото те трябва да бъдат насочвани и транспортирани до софийски болници", заяви д-р Илия Тонев, директор на МБАЛ “Югозападна болница” . 

 

Едни от районитие с най-много заболели с COVID е този около Петрич и Сандански  

"Въпреки масовото заразяване на населението от района с коронавирус инфекцията, в болницата няма натиск. Обичайният прием на пациенти с усложнения от COVID остава същкия - между 40-50 до 60 души", това каза за "Твоят ден"  д-р Илия Тонев.

 

 

Той информира, че от месец бройката на тези пациенти е около 50 като капицитетът на болницата е да поеме окоол 150 човека.

Д-р Тонев коментира и ситуацията в болницата в Петрич, като заяви, че там част от леглата, ксоито могат да приемат COVID пациенти, са преструктурирани и приемат други пациенти, но ако има нужда отново ще бъде увеличен броя им.

Вижте повече по темата във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.