Най-много са новородените в София

Празнуваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Новородените у нас през 2021 г. са 58 393 бебета, сред тях момчетата са близо 30 хил, а момичетата – над 28 хиляди.Най-много са новородените в София, а най-малко са във Видин – 525.

Плачът на новородените е причината старшата акушерка на Родилно отделение в УМБАЛ- Бургас Руска Ганчева да е на работното си място и в Деня на родилната помощ.

"Това е най-прекрасният ден в нашето отделение.На този ден се оказва почит към нашата професия, която е много трудна, но е свързана с много радости  и щастие ,коит одаряваме на семействата", казва ст.акушерка в УМБАЛ- Бургас Руска Ганчева. 

Отбелязваме Бабинден

Почти целият й професионален път преминава в родилно отделение. Вече 40 години

"Случайно стана, че отидох за уча за това.Не мислех, че ще работя в родилна зала никога.Не мислех, че животът ми ще бъде свързан с родилна зала. Моят избор е най-добрият, който съм направила през живота си", споделя още акушерката. 

Повече момчета са родени в УМБАЛ Бургас през 2021 г., отчита статистиката.Като сред тях са 23 двойки близнаци. Началникът на Родилното отделение не води статистика колко бебета са проплакали в ръцете му.

"От края на 1993-та година досега, по 200-300 на година се раждат- един малък град. Най-трудните моменти в професионален план са свързани с проблемите, които имат бременните жени.Те са най-трудните, когато се налага да се налага да се вземат екстремни решения,когато се търси компромиса между ползата и вредата", обясни началникът на родилното отделение в Бургаската болница д-р Антонио Душепеев. 

Удовлетворението е когато всичко приключи добре и видят сълзите в очите на майката и чуят дума на благодарност. 

Разлог отбеляза Деня на родилната помощ с Бабино хоро

"В този специален и прекрасен празник искам да благодаря на всички специалисти, които са се отдали на тази благородна професия.Поднасям сърдечните си благодарности. Наистина те бяха неотлъчно до мен и направиха това събитие, което за една майка би могло да е доста стряскащо в началото, истинско удоволствие", казва една от майките, на които екипът в лечебното заведение е помогнал Яна Ганчева. 

Днес празнуват и лекарите в отделението по неонатология. Най-малкото бебе,за което са се грижили в отделението преди изписването му  е постъпило само 700 грама. 

"Положението е много труд с много безсъзнни ощи,но когато резултатът е позитивен, това ни носи огромна радост и удовлетворение. Професията е призвание", добави д-р Славка Коларова от Неонатологичното отделение на УМБАЛ-Бургас. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.