Подготовката за събитието вече е почти завършила

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха официално в длъжност на тържествена церемония, провела се пред храм-паметника "Александър Невски".

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

При засилени мерки за сигурност на церемонията присъстваха граждани и много официални лица, сред които премиерът Кирил Петков, министри и депутати. Целият периметър около храм-паметника и Народното събрание и улиците в района бяха блокирани. На място бяха изградени контролно-пропускателни пунктове. Зрителите трябваше задължително да носят документ за самоличност. 

Президентът беше посрещнат и съпроводен от началника на Националната гвардейска част. Двамата преминаха заедно пред флага на България и се поклониха пред него. Радев поздрави гвардейците и премина през целия строй.

Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя

След всичко това държавният глава зае своето място на официалната трибуна и произнесе слово. В края му 21 артилерийски салюта поставиха началото на новия мандат. Представителният гвардейски духов оркестър изсвири химна на България.

След това Радев и Йотова поднесоха венец пред Паметника на Незнайния воин. 

Минути по-късно двамата се придвижиха до „Дондуков” 2 . Там бяха посрещнати от шпалир от гвардейци. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.