Президентът обяви в речта си, че ще бди България да не се отклони от поетия път

С тържествена церемония президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха във втория си мандат. Държавният глава прие почетния строй на гвардейците на площад „Александър Невски”. Румен Радев обяви в речта си, че ще бди България да не се отклони от поетия път.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Гости на церемонията бяха премиерът и председателят на Народното събрание, лидери на партии, без опозиционната ГЕРБ, както и посланиците на много държави - сред тях - на Съединените щати и на Русия. Държавният глава беше изпратен от множество симпатизанти до входа на президентството на „Дондуков” 2 в столицата.

Пет години след като за първи път Румен Радев прие строя на гвардията, днес отново застана пред гвардейците. В словото си първо заговори за миналото. „Призовавах и работех за единение. Упрекваха ме, че разединявам. Гласовете ви обаче недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало”, заяви той.

ЦЕРЕМОНИЯТА: Радев и Йотова встъпиха в длъжност (ВИДЕО+СНИМКИ)

Радев отчете трудностите, но и успехите. „Победихме с общи усилия. Извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента - възможността да реформира отхвърления управленски модел и да укрепи държавността”, отбеляза той.

От политиката Румен Радев очаква всичко през следващите 5 години. „Чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение политици да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя. От нас се иска да го положим”, заяви президентът.

Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя

„Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия”, каза той.

Студеното време не отказа близките до президента да присъстват на церемонията. „Имам удоволствието да познавам президента Радев от около 30 години и както той самият казва, свързва ни едно безкористно приятелство. Той е един достоен човек”, каза журналистът Симеон Идакиев.

„Това, което е изградил като пилот, онези рискови фигури, които той изпълняваше, му помагаха да взима рискови решения и аз се радвам за това”, коментира ген. Михо Михов.

НОВИЯТ МАНДАТ: За посланията и очакванията от президентската двойка

През втория мандат на президента ключово значение ще имат и отношенията между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2. „Много бих се радвал да получавам конструктивна критика към работата на цялото правителство, защото разделението на властите, това е силата”, заяви премиерът Кирил Петков.

След церемонията на площад „Александър Невски”, президентът Румен Радев и вицепрезиденът Илияна Йотова се отправиха пеша към президентството. Там ги посрещна шпалир от представителната гвардейска част.

Румен Радев – първият мандат: Предизвикателствата пред президента в последните години (ВИДЕО)

Подготовката за посрещането на държавния глава на „Дондуков” 2 започна още от сутринта с разпъване на червения килим. За да станат част от церемонията, някои граждани бяха дошли часове по-рано. Нико Георгиев беше един от тях. Той има и съвет към президента Радев.  „Да няма заяждания с хората, да е обикновен с всички хора, както си е бил досега”, каза той.

Церемонията следваше строг протокол. Шпалир от гвардейци под съпровода на духова музика очакваха държавния глава и вицепрезидента пред парадния вход. Те бяха посрещнати с аплодисменти от събралото се множеството.

С розовия си фотоапарат малката Анна запечата срещата си президентската двойка. „Тя прояви интерес като го видя по телевизия и пожела да го види на живо. Той се зарадва, че тя го снима. Попита я дали прави снимки. Тя каза, че снима видео. Пожелахме му успех”, каза майка й – Андриана.

Церемонията уважиха много официални лица и творци. Ритуалът приключи с тържествена снимка в Гербовата зала.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.