Това обяви самият той

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони обяви днес решението си да не се кандидатира за президент на републиката. Така той премахва пречката пред междупартийните преговори за издигането на единен кандидат на изборите за в парламента на 24 януари, предаде Ройтерс.

Италия избира президент на 24 януари

Номинирането на настоящия премиер Марио Драги да заеме президентския пост е най-вероятния изход от преговорите. Не е ясно обаче дали широката коалиция, която го подкрепя, ще издигне кандидатурата му поради опасения, че излизането му от правителството може да доведе до нови парламентарни избори.

Берлускони каза, че иска Драги да остане начело на правителството до края на парламентарния мандат през 2023 г. „Реших да предприема нова стъпка по пътя на националната отговорност, като моля тези, които ме предложиха, да се откажат да споменават моето име за президентството на републиката", се казва в комюникето на Берлускони.

Отново отложиха дело срещу Берлускони заради здравето му

Коалиция от десни партии го е помолила да се кандидатира за президент, но той едва ли ще бъде избран, защото за целта е необходима подкрепата на повече от хиляда парламентаристи и делегати на регионите при тайно гласувана, посочи Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА