„Смятам, че зелените сертификати скоро ще отпаднат", каза още той

„Омикрон ще продължава да настъпва. Децата са уязвими. Към момента обаче локдаун не е необходим”. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в студиото на „На фокус”.

„Има и хубави новини. Една трета от ваксините, поставени вчера, са поставени в София. От последните 227 доказани случаи на Омикрон пък само 7 души са в болница”, каза още той.

Сербезова: До дни се очакват ограничения в пет области

Според него вече вървим към финала на пандемията от COVID-19. „Мислим, че с края на пролетта случаите много ще намалеят. Дай Боже в България да имаме достатъчно обществен имунитет, така че да сведем случаите до отделни огнища”, коментира Кантарджиев.

„Смятам, че зелените сертификати в скоро време ще отпаднат. Това може би ще се случи в рамките на месец и половина. Хубаво е обаче хората да се ваксинират и да си слагат бустерните дози”, категоричен бе той.

Кунчев: След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира

Неговото име се превърна в синоним на Национален щаб, коронавирус, пандемия, но винаги с доза хумор, независимо колко трудна е ситуацията. „Хуморът е едно от нещата, които трябва да съпътства човек в трудностите на живота, защото както е казал Оскар Уайлд – и истината да кажеш, ако не ги разсмееш, ще те убият”, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Той разказа, че още по времето на обучението си в университета е искал да работи в областта на инфекциите.

„Причината е, че това са голяма част от лечимите болести и към момента. При тях има надежда и нещо зависи от теб. Лошото е, че в нашата стара парите не са в лечимите болести, а в нелечимите. Не мисля обаче, че съм сбъркал с избора си”, сподели професорът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.