Предстоят най-студените дни за януари

Пред нас са най-студените дни за месец януари. Температурите ще паднат до минус 15 - минус 16 градуса в равнинната част на страната. Причината е ядро арктически въздух, който продължава да определя студеното време на Балканите.

В понеделник валежите от сняг ще намаляват и ще спират, най-късно - в Рило-Родопската област. От обяд нататък и облачността ще започне да се разкъсва с тенденция до вечерта над Западна България тя да е минимална. Вятърът ще е студен, с по-силни ледени пориви по планините, в Южна и Източна България. Дневните температури ще са в интервала от 0 до минус 5 градуса.

 

 

В планините първият ден на седмицата ще е мразовит, с температури в топлата част на деня между минус 11 и минус 14 градуса. Вятърът ще бъде силен, с предпоставки за преспи и навявания по проходите. В масивите на запад ще продължи да превалява сняг, който следобед ще намалява и спира.

През нощта срещу вторник облачността в западната половина на страната ще се изчисти, което е "рецепта" за ледено време във вторник сутринта. Тогава се очакват най-ниските температури за месеца - до минус 15 - минус 16 градуса в отделни райони на Западна България.

Във вторник ще остане студено, със слаби валежи от сняг в източните райони. От сряда нататък дневните температури ще се повишат леко до по-поносими стойности. Вятърът временно ще отслабне, но в петък и през почивните дни отново ще се усилва с преминаването на студен атмосферен фронт. През уикенда температурите отново ще се понижат, с предпоставки за превалявания от сняг в събота в западните и централните райони на страната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.