Липсва яснота как ще се осъществява контролът, добави експертът

Народните представители не са освободени от административните си задължения заради изискването за зелен сертификат в НС. Това каза в ефира на „Твоят ден” експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова. По думите й липсва обаче ред, по който да бъдат спирани депутати без сертификат и нежелаещи да се ваксинират.

Нови правила за работата на депутатите

„Зеленият сертификат за влизане в НС би трябвало да се приема като Закона за движение по пътищата. Всички го спазват, независимо дали искат или не. Решението за новия достъп до парламента обаче не предвиди как нарушителите ще бъдат санкционирани или върнати. Проблемът е, че и в обществото не бяха положени усилия да бъде контролирано движението на хора в закритите помещения, в които заповедта на здравните власти важи”, добави тя.

Доц. Наталия Киселова коментира още, че НСО няма задължения по осъществяването на контрола в сградата на парламента.

„Предполагам, че през първите дни от влизането в сила на заповедта, ще има повече напрежение. Обсъжда се и отмяна на това решение. Ще има депутати, които няма да се регистрират в зала, няма и да се тестват демонстративно. След като няма контрол обаче, те няма как да бъдат спрени”, каза още тя.

Целия разговор вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.