Проблемът с корупцията е на трето място, сочи изследването

Ценовият скок е най-голямото предизвикателство пред новата власт. Това сочат данните от проучване на „Тренд”, направено между 12 и 19 януари по поръчка на "24 часа".

Правителството на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от хората. Показват още данни от изследването. 40 на сто са българите, които не харесват новия кабинет. 21% все още не са си изградили мнение.

Държавният глава Румен Радев започва втория си мандат с висока оценка. 49% от хората го одобряват, а 36 на сто му пишат отрицателна оценка.

На отворен въпрос – „Кой е най-големият проблем пред България”, най-много хора са отговорили, че това са високите цени. Кризата е ударила 44% от българите.  Три пъти по-малко - 12 процента, са посочили пандемията от COVID-19. На трето място се нарежда корупцията с 11 пункта.

„Рядко може да се наблюдава един проблем толкова да изпъква пред останалите. Според проучването проблемът с цените е 4-5 пъти по високо като процентни пунктове в сравнение с останалите, като пандемията например”, обясни социологът Димитър Ганев.

По думите му новото правителство все още се ползват с високо обществено доверие, без да има свръхочаквания към него.

„Галъп”: Доверието в правителството расте, усилват се и икономическите страхове

„Около 40% е подкрепата към правителството. Ако обаче проблемът с цените намери своя адресат именно  в лицето на управляващите, тази подкрепа рязко ще спадне. Стигне ли се до задълбочаване на проблема по темата, ще се открие ниша за създаването на нова лява партия у нас”, добави Ганев.

Той коментира още, че нито COVID кризата, нито казусът с Украйна могат да предизвикат сериозна динамика в електоралните нагласи. Проблемът с корупцията у нас пък се позиционира на третата позиция сред данните от изследването.

Повече вижте във видеото. 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.