Тя ще противодейства на настоящите варианти на вируса

"На този етап в страната има достатъчно налични ваксини, както и в целия Европейски съюз. Сега се акцентира върху разработването на адаптирани ваксини, които да бъдат с по-висока ефикасност срещу настоящите варианти на вируса. Има информация за поява на такава ваксина през месец март. Според мен това не е реалистично. Преди началото на май не се очаква да има от нея в ЕС и нейните членки". Това каза в ефира на "Твоят ден" Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ.

Той информира, че от началото на ваксинационната кампания в България са доставени над 8.3 милиона дози, приложените са 4.1 млн. У нас са налични от четирите разрешени за употреба ваксини.

"В началото на месеца получихме и от ваксинатана на AstraZeneca, от която в момента са налични 4 500 - тя се препоръчва за първа и втора доза", добави той.

"Има сериозен опит в света от комбиниране в посока първична ваксинация с аденовирусна ваксина и бустерна доза от РНК-ваксина, условието е да са минали три месеца", поясни Кирилов.

Той подчерта, че бустерите са високо ефективни и срещу Омикрон.

 

 

За адаптираната ваксина той разясни, че в момента усилията са насочени към едновалентна с цел да се противодейства на Омикрон. Другият вариант е да се създаде многовалентна ваксина, която да въздейства на много варианти.

"България ще получи адаптирана ваксина едновременно с всички държави членки на ЕС", категоричен бе той.

Кирилов коментира и твърденията за смъртни случаи у нас след ваксинация, като информира, че има девет такива съобщения, но не е доказана причинно-следствена връзка.

"Ваксината на този етап е най-ефективният механизъм за предпазване от COVID", заключи той.

Предстои и одобрение на ЕМА за две лекарства срещу COVID-19 - на Merk и Pfizer. Те ще са във вид на таблетки, които се приемат в първите дни след заразяването, за да предотврати тежко протичане. Засега обаче в страната ни има само доставки на моноклонални антитела за лечение на по-сериозните случаи на инфекцията.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.