Само един учител преподава присъствено

От 1300 деца в 81-во училище в столичния квартал „Младост” днес в клас са влезли само 15, тъй като единствено тяхната класна ръководителка е проявила желание да продължат обучението си присъствено.

„Тази отговорна и смела госпожа е моята сестричка Венера и аз съм горд от нейното решение”, това написа в социалната мрежа бившият министър и настоящ кмет на район "Средец" Трайчо Трайков. 

Учениците в няколко града минават на онлайн обучение

Венера Илиева и е учител в 81-во училище "Виктор Юго" в София.

„На проведено заседание имахме възможност да кажем дали искаме да учим присъствено. Аз и други мои колеги заявихме това, но по стечение на обстоятелствата и заради различни фактори, само нашият клас се оказа подходящ да се върне в училище. Причината е, че аз и учителите, които преподават в моя клас, сме здрави. Родителите също изявиха желание децата да се обучават присъствено”, обясни Илиева.

През последните две седмици столичното училище регистрира висок ръст на заболелите учители и ученици, което наложило и онлайн обучението.

„Желанието ни беше децата да се обучават присъствено, защото сме и в края на срока. Успяхме да го направим за известно време. Колегите поемаха 10-12-часови смени. Но високата бройка заболели промени плановете”, добави зам.-директорът Мартин Симеонов.

Въпреки че се превърна в най-популярният учител само за ден, г-жа Илиева не се чувства като герой. 

"В никакъв случай не съм герой, мисля, че герои са всички други учители, които се справят със ситуацията, въпреки че искат да са тук, нямат тази възможност", каза учителката. 

Педагозите са на мнение, че междусрочната ваканция значително ще облекчи ситуацията.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.