„Подновихме предложението да охраняваме въздушното пространство на Северна Македония”, каза още тя

„За нас са важни и българите в Украйна. От две седмици сме в ежедневен контакт с посолството ни там. Общността е доста голяма. Към този момент няма проявено желание за евакуация, но плановете за такава са актуализирани”. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинг в МВнР.

На извънредно заседание в НС: Обсъдиха кризата по оста НАТО - Киев - Москва (ОБЗОР)

„Това е обсъдено и с нашите партньорски държави, и със страните членки на ЕС и НАТО, за да осигурят логистика при необходимост”, каза още тя.

„В случай на нужда, трябва в един и същи момент да евакуираме нашите хора, защото това е важен сигнал. В най-тежкия вариант имаме възможност с наши сили и средства да направим такъв тип евакуация”, добави Генчовска.

Тя коментира и срещата между премиерите на България и Северна Македония. „Рестартирахме диалога със Скопие по политическите теми. Очакваме да има надграждане по политиките и във всяка една да бъдат постигнати конкретни резултати”, посочи тя.

„По отношение на Украйна в случай на желание и необходимост можем да евакуираме и екипа от посолството на Северна Македония в Украйна”, заяви министърът на външните работи.

По думите й България е подновила предложението си да охранява въздушното пространството на западната си съседка.

Столтенберг: НАТО подава ръка на Русия, но се подготвя за най-лошото

За безпокойство сред българите в Украйна засега не може да се говори. Това разказа пред NOVA Антон Кисе – депутат във Върховната Рада на Украйна. Той е и председател на Асоциацията на българите в Украйна. „Няма никакви притеснения”, каза той.

Както в Европейския съюз и НАТО, така и в Киев се надяват дипломацията да помогне за разрешаването на проблема. „Надяваме, че Брюксел и Москва ще започнат да разглеждат проблемите”, добави Кисе.

Колкото до позицията на България в конфликта между НАТО и Русия тя трябва да бъде ясна, смята бившият външен министър Надежда Нейнски. „България е съюзник в НАТО, тоест ние сме НАТО. При положение, че в момента Русия говори с НАТО и САЩ, реално за националния суверенитет на България би трябвало да бъде притеснително. Не виждам нищо патриотично в това да смяташ, че това не засяга твоя национален суверенитет”, посочи тя.  

При евентуална ескалация на напрежението страната ни не може да се отбранява сама, смята бившият министър на отбраната Георги Панайотов. „България е малка страна. Ние не разполагаме с много способности за изграждане на бойна група, тоест мисля, че трябва да имаме подкрепа от други държави”, каза той.

Страната ни вече взе решение за сформирането на батальон, с който да засилим армията ни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.